MYSQL WHERE KOMUTU İLE AND, OR VE NOT KULLANIMI

 Bir önceki bölümde MySQL' de HAVING komutunun kullanımını görmüştük. Bu bölümde ise WHERE ifadesi ile birlikte kullanılan AND, OR ve NOT ifadelerinin kullanımına değineceğiz. Örneklerle de bu ifadelerin işlevlerini inceliyor olacağız.

AND ifadesi, WHERE komutunda birden fazla koşul belirtmek istediğimiz zamanlarda kullanılan bir ifadedir. AND ifadesi ile birlikte sıralanan koşulların tamamını sağlayan veriler sonuç kümesine dahil olmaktadır. Kullanımı ise şu şekildedir:

Üzerinde işlem yapacağımız tablomuz


Örneğimizde maas sütununda yer alan verilerin 6000' den küçük ve 3000' den büyük olanlarının isim değerlerini getiren bir sorgu yazdık. Bunu yaparken de WHERE komutundaki her iki koşulu da sağlayan verileri getirmek istediğimiz için AND ifadesini kullanmış olduk. 


Sonuç kümesindeki isimlerin aldığı maaş değerlerinden de anlaşılacağı üzere hepsi 6000' den küçük, 3000' den büyük maaş alan kişilere ait isimlerdir.

OR ifadesi de WHERE komutunda birden fazla koşul belirtmek için kullanılmaktadır. AND ifadesinden farkı ise, OR ile sıralanan koşulların hepsinin sağlanmak zorunluluğunun bulunmamasıdır. Yani OR ile sıralanan koşullardan herhangi bir tanesini bile sağlayan bütün veriler sonuç kümesine dahil olabilmektedir. Hemen bir örnek ile bu ifadenin çalışma şeklini de görelim.


Az önceki örneğimizde bu sefer OR ifadesi kullandık. Bu sefer sonuç kümesine maas değeri 6000' den küçük olanlar veya 3000' den büyük olan bütün veriler gelecektir. Hemen sonuç kümesini de görelim.


Görüldüğü üzere tabloda bulunan bütün isimler sonuç kümesine dahil olmuşlardır. Çünkü tablomuzda bulunan bütün maaşlar ya 6000 değerinden küçük ya da 3000 değerinden büyük verilerdir.

Son olarak NOT ifadesi de belirttiğimiz koşulu sağlamayan verileri getirmemizi sağlamaktadır. Yani WHERE koşulunda NOT ile belirttiğimiz bilgileri sağlayanların dışındaki veriler, sonuç kümesine dahil olmaktadır.


Örneğimizde maas değeri 4000 dışında olan kişilerin isimlerini sonuç kümesine dahil edecek bir sorgu oluşturduk. Bu durumda tabloda maas alanı 4000 olanlar dışında kalan bütün isimlerin sonuç kümesine dahil edilmesi beklenmektedir.


Sonuç kümesine de bakıldığında görülmektedir ki tablodaki verilerden maas alanı 4000 dışında olan bütün isimler sonuç kümesine dahil edilmiştir ve sorgu sorunsuz bir şekilde çalışmıştır. Sizde sorgularınızda bu ifadeleri kullanarak verilerinizi filtreleyebilir ve sadece belirtilen koşullara sahip verileri rahatlıkla sonuç kümesine dahil edebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder