GSM NEDİR ?

Geçmişten günümüze insanlar her daim birbirleri ile iletişim halinde olmuş ve iletişimin hayatın en temel parçalarından birisi olduğunu bildikleri için de iletişimin farklı yollarını bulmuşlardır. Mağaralara çizilen resimler, duman ile haberleşme derken teknolojinin gelişmesi ile birlikte, iletişimin belki de en kolay hali olan telefonlar icat edilmiş ve böylelikle insanlar çok kolay bir şekilde birbirleri ile iletişim halinde bulunur duruma gelmiştir. Peki telefonların iletişimimizi nasıl sağladıkları hakkınızda bir fikriniz var mı ? Eğer GSM terimini daha önce duymuşsanız bir fikriniz var demektir. Evet, telefonların uzakları daha yakın hale getirmesini ve insanların birbirleri ile rahatlıkla iletişim halinde bulunmalarını sağlayan teknolojisine GSM denir. Şimdi bu terimi detayları ile birlikte inceleyelim.

GSM, açılımı "Global System for Mobile Communications" Türkçesi "Mobil İletişim için Küresel Sistem", cep telefonlarında telsiz görevi gören bir iletişim protokolüdür. Kullanıcılara verilen bir telefon numarası sayesinde iletişimin sağlandığı bir protokoldür. Bu sebeple telefon numaralarına GSM numarası da denmektedir. 1980' li yıllarda birbirinden çok farklı ve uyumlu olmayan birçok sistem varken, daha sonrasında tek bir standardın kabul edilmesi gerektiğine karar verilmesi ile beraber, GSM ortaya çıkmıştır. İlk başlarda Batı  Avrupa' da kullanılmaya başlanmış olsa da zamanla (1990' lı yıllarda) Doğu Avrupa ve Avustralya' ya da yayılmış ve ardından bütün dünyada kullanılır hale gelmiştir.


Beş çeşit GSM sistemi bulunmaktadır. Bunlar; GSM 2100, GSM 1900, GSM 1800, GSM 900 ve GSM 850' dir. 

GSM, iki ağı birbirine ya da dünya üzerindeki tüm kullanıcılara iletişim protokolleri sayesinde bağlamak içi SIM kartı dediğimiz bir devre tamamlayıcısı kullanmaktadır.

Ülkemizde kendi altyapısı bulunan ve bu şekilde GSM hizmeti veren üç adet şirket mevcuttur. Bunlar; Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom' dur. Fakat GSM hizmeti vermek için kendi altyapısı bulunmayan ve mevcut altyapılardan birini kullanarak hizmet veren şirketler de bulunmaktadır. Bunlara da Fenercell, Teknosacell, GSMobile ve Vestelcell örnek verilebilir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder