GPRS NEDİR ?

Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik ürünler denildiğinde telefon hiç kuşkusuz başı çeken ürünler arasında yer almaktadır. Hele bir de internet gibi bir teknolojinin sürekli elimizin altında olmasını sağlamaları, telefonları çok daha cazip bir noktaya getirmiştir. Peki mobil cihazlardan internete erişim sağlamamıza olanak tanıyan arka planda çalışan başka bir teknolojinin olduğunu ve daha önemlisi bunun ne olabileceğini hiç düşündünüz mü ? Eğer düşündüyseniz ve cevabı bilmiyorsanız ya da düşünmedim ama şimdi merak etmeye başladım diyenlerdenseniz o zaman vakit kaybetmeden cevabı biz size detayları ile birlikte verelim.

GPRS teknolojisi, açılımı "General Packet Radio Service" Türkçesiyle "Genel Paket Radyo Servisi", mobil cihazlarda yer alan ve telefon şebekeleri üzerinden paket anahtarlamalı olarak veri iletişimini sağlayan teknolojiye verilen isimdir. Genellikle cep telefonları ile internet arasındaki minik veri paketlerinin alışverişi amacı ile kullanılmaktadır. Bu teknoloji sayesinde telefonlarımızdan internete kolaylıkla erişebildiğimizi söyleyebiliriz. GPRS teknolojisi çok eski bir teknolojidir. Buna rağmen aldığı güncellemelerle günümüz teknolojisine adapte olabilmektedir.


Eski tür iletişim sistemlerine göre daha hızlı ve ucuz olması sebebi ile büyük fayda sağlayan bu teknolojiyi telefonlarımızda kullanabilmemiz için, telefonlarımızda uygun yazılımların bulunması gerekmekte ve aynı zamanda 56K hızında interneti destekliyor olması gerekmektedir.

GPRS teknolojini kullanarak hizmet veren telefon şebekelerine örnek vermek gerekirse de Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi çokça tercih edilen ve bilinen telefon şebekelerini örnek verebiliriz.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder