MYSQL HAVING KOMUTU

Bir önceki bölümde MySQL' de ölçekleyici fonksiyonlar konusunu görmüş, farklı örneklerle bu fonksiyonları incelemiştik. Bu bölümde de MySQL sorgularında "HAVING" komutunun ne işe yaradığını çeşitli örneklerle görerek öğreniyor olacağız.

HAVING komutu, SELECT komutu ile beraber kullanılan ve sorgularda filtreleme işlemi yapan bir ifadedir. Çoğunlukla GROUP BY ifadesi ile birlikte kullanılan HAVING, tek başına kullanıldığı taktirde WHERE komutu gibi çalışmaktadır. HAVING komutunun WHERE komutundan farkına gelecek olursak, WHERE komutu hesaplama fonksiyonları ile beraber kullanılamaz ancak HAVING komutu hesaplama fonksiyonları ile beraber kullanılabilmektedir. Hemen bir örnekle HAVING komutunun kullanımını inceleyelim.

Üzerinde sorgulama yaptığımız tablomuz


Sorgu çıktısı

Örneğimizde verileri isim sütununa göre grupladık ve AVG() fonksiyonu ile maaşların ortalamalarını alıp HAVING komutu ile de maaş ortalaması 4000' den fazla olanları getirmesini istedik. Fakat bizim tablomuzda aynı kişiye ait birden fazla veri olmadığı için aslında maaşı 4000' den fazla olanları getirdi desek de bu sorgu için doğru olacaktır. Eğer aynı kişiye ait birden fazla veri olsa idi o zaman aynı kişilere ait verileri gruplayıp bu kişilere ait maaşların ortalamasını alıp 4000' den fazla olanları yine karşımıza örnekte görüldüğü gibi getirecekti. 

SELECT sorgularında HAVING komutunun kullanımı bu şekildedir. Sizde sorgularınızda bu komutu kullanarak verilerinizi gruplayabilir ve işlemlerinizi daha pratik yollarla gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder