SMTP NEDİR ?

 

Günümüzde insanların iletişim yollarının en önemlilerinden bir tanesi de hiç kuşkusuz elektronik posta yöntemidir. Gerek iş dünyasının gerekse normal hayatın vazgeçilmez bir parçası olan e-postaların gönderilip alınması aşamasında, arka planda biz görmesek de bir dizi işlemler ve protokoller kullanılmaktadır. SMTP protokolü de bunlardan birisidir. Peki SMTP nedir diye soracak olursanız onu da hemen detayları ile birlikte incelemeye başlayalım.

SMTP açılımı "Simple Mail Transfer Protocol", Türkçesi ile "Basit Posta Aktarım Protokolü", e-posta gönderip almak isteyen iki taraf (sunucu - istemci) arasındaki iletişim şeklini belirleyen protokoldür. İlk birebir elektronik haberleşme çeşitleri 1960' lı yıllarda başlamış olsa da, SMTP 1980' li yıllarda "POSTEL" tarafından standart haline getirilmiştir ve "RFC 788" kodu ile yayınlanmıştır. SMTP protokolü port olarak da 25, 465 ve 587 portlarını kullanmaktadır. Her bir portun farklı kullanım amacı bulunmaktadır. Güvenlik katmanı için de SSL veya TLS katmanlarını kullanmaktadır.


SMTP protokolü, sadece e-posta yollamak için kullanılan bir protokoldür. Basit şekilde anlatmak gerekirse, istemci bilgisayar SMTP sunucusuna bağlandığında ve gerekli bilgileri gönderdiğinde sunucu bilgisayar da bu bilgileri onayladığı taktirde e-posta gönderim işi başarı ile sonuçlanmış olur. Bundan sonrasında e-postanın alınması işlemi için ise "POP3" veya "IMAP" protokollerinden birinin kullanılması gerekmektedir.

E-posta gönderimi için sıkça kullanılan "Gmail", "Outlook", "Mozilla Thunderbird", "Eudora", "Evolution" gibi e-posta istemcileri de e-postalarımızı göndermek için SMTP protokolünden yararlanmaktadır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder