MYSQL' DE ÖLÇEKLEYİCİ FONKSİYONLAR (SCALER FUNCTION)

 Bir önceki bölümde MySQL' de hesaplama fonksiyonlarını görmüştük. Bu bölümde ise verileri ölçeklendirmemize olanak sağlayan fonksiyonları yani "ölçekleyici fonksiyonları (scaler function)" göreceğiz.

Ölçekleyici fonksiyonlar, bir sütundaki her bir değere işlem gerçekleştirmemizi sağlayan fonksiyonlardır. Yani bu fonksiyonlarla herhangi bir işlem gerçekleştirdiğimiz taktirde bu işlem, bütün satırlar için sırası ile gerçekleşmiş olarak karşımıza çıkacaktır. Bu tarz işlemleri gerçekleştirmemizi sağlayan fonksiyonlar ise şunlardır:

UCASE() : Belirtilen sütundaki değerlerin harflerini büyük harfe çevirir.

LCASE() : Belirtilen sütundaki değerlerin harflerini küçük harfe çevirir.

LEN() : Belirtilen sütundaki değerlerin uzunluklarını verir.

MID() : Belirtilen sütundaki değerlerin harfleri üzerinde kesme işlemi yapar. Yani verilerin belirtilen miktar kadarki kısmını sonuç tablosuna getirir.

NOW() : Bilgisayarın tarih ve saat bilgisini verir.

ROUND() : Belirtilen sütundaki sayısal değerleri, tanımlanan ondalık değere yuvarlar.

FORMAT() : Belirtilen sütundaki değerlerin hangi formatta gösterileceğini belirtir. Genellikle tarih verisi üzerinde bu fonksiyon sıklıkla kullanılmaktadır.

Şimdi birkaç örnek ile kullanım şekillerini inceleyelim.

Üzerinde işlem yapacağımız tablomuz


Sorguların sonuçları şu şekildedir:




Örneklerimizde sırası ile küçük harfe dönüştürme, büyük harfe dönüştürme, kelimelerde kesme, bilgisayar tarihi alma ve son olarak da sayısal bir alanda yuvarlama işlemlerini gerçekleştirmiş olduk. Diğer fonksiyonların kullanımları da yine bu fonksiyonların kullanımları ile aynı şekildedir. Sizde bu fonksiyonları kullanarak veritabanı tablolarınız üzerinde bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder