MYSQL' DE HESAPLAMA FONKSİYONLARI (AGGREGATE FUNCTION)

 Bir önceki bölümde MySQL sorgularında kullanılan bazı komutları görmüş ve bu komutlar sayesinde sonuç kümesine istediğimiz özelliklere sahip verileri rahatlıkla getirebildiğimizi öğrenmiştik. Bu bölümde ise yine MySQL ile veritabanı işlemleri gerçekleştirirken sıklıkla kullandığımız komutlar olan "hesaplama fonksiyonları", diğer bir adı ile "aggregate function" konusunu görüyor olacağız.

Hesaplama fonksiyonları, belirli bir sütun üzerinde çeşitli matematiksel işlemleri gerçekleştirmemizi sağlayan fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar sayesinde uzun işlem adımları ile elde edebileceğimiz matematiksel işlem sonuçlarını, tek bir fonksiyon ile kolaylıkla sonuçlandırabiliriz. Hesaplama işlemlerimizi kolaylaştıran bu fonksiyonlar ise şunlardır:

SUM() : Belirtilen sütundaki verilerin toplamını verir.

MAX() : Belirtilen sütundaki verilerden en büyüğünü verir.

MIN() : Belirtilen sütundaki verilerden en küçüğünü verir.

AVG() : Belirtilen sütundaki verilerin ortalamasını verir.

COUNT() : Verilen kriterlere uygun kaç adet veri varsa bunun sayısını verir.

FIRST() : Belirtilen sütundaki verilerden ilkini verir.

LAST() : Belirtilen sütundaki verilerden sonuncusunu verir.

Yalnız şunu belirtelim ki FIRST() ve LAST() komutlarını her sistem desteklememektedir. Bu gibi durumlarda WHERE ve LIMIT komutlarını kullanarak da bu fonksiyonların yapmış oldukları işlemleri gerçekleştirmeniz mümkündür. Şimdi bu fonksiyonların kullanımına ilişkin bir kaç örnek yapalım ve sonuçları inceleyelim.

Üzerinde fonksiyon işlemlerini gerçekleştireceğimiz tablomuz


Sorgular çalıştığında alınan sonuçlar şu şekildedir:

 
 
Örneklerimizden de görüldüğü üzere "maas" sütunu üzerinde sırası ile ortalama hesaplama, toplama yapma, en büyük değeri bulma, en küçük değeri bulma ve son olarak da eleman sayısını bulma işlemlerini gerçekleştirmiş olduk. Sizde burada gördüğünüz gibi istediğiniz sütunlar üzerinde matematiksel hesaplamalarınızı kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder