MYSQL SORGULARINDA KULLANILAN BAZI YARDIMCI KOMUTLAR

Bir önceki bölümde MySQL' de SELECT komutunu detayları ile incelemiştik. Bu bölümde ise MySQL' de sorgu yazarken sık sık kullandığımız bazı komutları görüyor olacağız. Bu komutları sorgularımızda istediğimiz verileri seçmemizi kolaylaştıran ifadeler olarak düşünebiliriz. "GROUP BY" komutu ile başlayalım.

GROUP BY komutu, verileri gruplamamızı sağlayan komuttur. Sonuç kümesindeki verileri bir ya da biden fazla sütuna göre gruplamamız gerektiği durumlarda kullanılmaktadır. Bir örnek ile GROUP BY komutunu inceleyelim.


Bu sorgumuzda ogrenciler tablosundaki departman verilerini grupladık ve SELECT komutunda da belirttiğimiz gibi sadece departman verilerini sonuç kümesi olarak getirmesini istedik. Aslında ogrenciler tablosundaki departmanları gösteren sorguyu yazmış olduk. Tablomuzun orijinal halini ve sorgumuzun sonuç kümesini birlikte görelim.

Tablomuzun orijinal hali

Sorgu sonucundaki sonuç tablosu

Görüldüğü gibi tabloda üç adet departman türü mevcuttur ve sonuç tablosu olarak da bu üç departman ismi gelmiştir.

Bir diğer komutumuz "ORDER BY" komutudur. Bu komut, sonuç kümesindeki verileri belirtilen sütuna göre büyükten küçüğe ya da küçükten büyüğe şeklinde sıralamamızı sağlayan komuttur. Hemen bir örnek ile kullanımını inceleyelim.


Örneğimizde ogrenciler tablosunun bütün verilerini listelemek istedik. Ancak listeleme işlemini id sütununa göre "DESC" yani büyükten küçüğe şeklinde sıralayarak listelemek istediğimizi ORDER BY komutu ile belirttik. Ve sonuç kümesi şu şekilde karşımıza çıktı.


Tablonun id sütununa bakacak olursak id değerleri büyükten küçüğe sıralanmış ve veriler bu şekilde gelmiştir. Eğer verileri küçükten büyüğe sıralamak isteseydik, o zaman "ASC" komutunu kullanmamız gerekirdi.

Sıradaki komutumuz "LIMIT" komutudur. LIMIT komutu, sonuç kümesine kaç adet veri geleceğini belirttiğimiz komuttur. Yani sorguda istenilen şartlara uygun verilerden istediğimiz sayıdaki verinin gelmesini belirtmemiz gerektiği durumlarda kullanılan bir komuttur.

Sorgumuzda ogrenciler tablosunun bütün verilerini listelemek istedik. Ancak LIMIT komutu ile bu listeden sadece ilk iki komutun gelmesini sağlamış olduk. Böylelikle listenin tamamı sonuç kümesi olarak gelmektense sadece ilk iki verisi sonuç kümesi olarak gelecektir.

Sonuç kümesinden de görüldüğü üzere sadece iki adet veri gelmiştir.

Göreceğimiz son komut "LIKE" komutudur. Bu komut, WHERE komutu ile birlikte kullanılmaktadır. Belirtilen bir sütundaki veriler üzerinde istediğimiz karakter ya da kelimeyi aramamızı sağlayan bir komuttur. Hemen bir örnekle bu komutun çalışma mantığını görelim.


Örneğimizde ogrenciler tablosunun isim sütunundaki verilerden a harfi ile başlayanları listelemeyi LIKE komutu ile sağlamış olduk. Bunun için LIKE komutundan sonra "a%" şeklinde bir yazım kullandık. "%" ifadesi; eğer bir karakter ya da kelimeden sonra yazılırsa, o kelime ya da karakter ile başlayanları; eğer bir karakter ya da kelimeden önce yazılırsa, o kelime ya da karakter ile bitenleri; eğer bir karakter ya da kelimenin hem önüne hem de arkasına yazılırsa, o zaman o kelime ya da karakteri içerisinde barındıran verileri getir anlamına gelmektedir. Sonuç tablosuna bakarak bu durumu teyit edelim.


Gerçekten de isim sütununda a harfi ile başlayan veriler sonuç tablosuna gelmiştir. Sizde bu komutları kullanarak sorgularınızda istediğiniz filtreleme işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirip sadece istediğiniz verilerin sonuç tablonuza gelmesini sağlayabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder