MYSQL' DE SELECT KOMUTU

 Bir önceki bölümde MySQL' de DELETE komutu konusunu görmüş örneklerle DELETE komutunu incelemiştik. Bu bölümde ise MySQL' de belki de en çok kullanılan komut olan "SELECT" komutunu örneklerle beraber inceliyor olacağız.

SELECT komutu, sorgulama komutudur. Yani tablolardan belirtilen koşulları sağlayan verileri alarak bize yeni bir sonuç tablosu üretir ve sonrasında bu komutu başka komutlarla birlikte kullanarak bu sonuç tablosu üzerinde istediğimiz işlemleri gerçekleştirmemizi sağlar. Basit bir örnekle SELECT komutunun yazımını inceleyelim.


Sorgumuza SELECT komutu ile başladık ve ardından "*" simgesini ekleyip hangi tablo üzerinde işlem yapacağımızı belirtmek için "FROM" ifadesini kullanıp tablo adını yazdık ve sorguyu tamamlamış olduk. Burada yaptığımız işlem ogrenciler tablosundaki bütün verilerin alınması işlemidir. Bunu sağlayan ifade SELECT' ten sonra kullandığımız * simgesidir. Bu simge tablodaki bütün verilerin alınacağını belirtir. Bu sorgunun sonucunda karşımıza şu şekilde bir sonuç tablosu çıkmaktadır. 

Eğer biz belirli sütunlardaki verileri almak isteseydik o zaman yazmamız gereken sorgu şu şekilde olacaktı.


Bu sefer sorguda SELECT komutundan sonra * yerine tabloda yer alan sütun isimlerinden birini yazdık. Bu sorgu bu sebeple bize ogrenciler tablosundaki sadece isim sütununa ait verileri getirecektir. Hemen sonuç tablomuzu da görelim.


Görüldüğü üzere sorgumuz, sonuç tablosu olarak bize sadece isim sütununa ait verileri getirmiştir.

SELECT aynı zamanda  önceki konulardan hatırlayacağınız "WHERE" ifadesi ile de birlikte kullanılabilmektedir. Bu kullanımı da bir örnek üzerinden görelim.


Bu örneğimizde de  id değeri 1 olan verinin sadece isim alanını sonuç tablosu olarak getirmesini istedik. Oluşturulan sonuç tablosu ise şu şekildedir:


Bunların dışında önceki bölümlerde SELECT komutunun "DELETE", "REPLACE" ve "INSERT" komutları ile kullanımlarının da olduğunu belirtmiştik. Şimdi de bunları sırası ile örnekler üzerinden inceleyelim.

"ogrenciler" ve "ogrenciler2" adında iki adet tablomuz var ve ogrenciler2 tablosundaki verileri ogrenciler tablosuna eklemek istiyoruz. Bu işlem için INSERT ve SELECT komutlarını kullanabiliriz.


 SELECT komutu ile ogrenciler2 tablosundan isim ve soyisim sütunlarına ait bütün verileri aldık ve INSERT INTO komutu ile de bu verileri ogrenciler tablosuna eklemiş olduk. Tabloların son halleri ise şu şekildedir:

ogrenciler tablosunun sorgudan önceki hali

ogrenciler2 tablosu

ogrenciler tablosunun sorgudan sonraki hali

Görüldüğü üzere ogrenciler2 tablosundaki veriler ogrenciler tablosuna eklenmiş ve tablonun veri sayısı 2 iken 6' ya yükselmiştir.

Şimdi de REPLACE komutunun SELECT ile beraber kullanımına göz atalım.


Bu sefer de SELECT komutu ile ogrenciler tablosunun verilerini alıp REPLATE INTO komutu ile ogrenciler2 tablosuna eklemiş olduk. Verilerde herhangi bir çakışma olmadığı için üzerine yazma işlemi gerçekleşmemiş ve tablonun veri sayısı 10' a yükselmiştir. Tablonun son hali aşağıda yer almaktadır:


Son olarak SELECT komutunun DELETE komutu ile beraber kullanımına da bakalım.


Bu sorgumuzda da SELECT ile ogrenciler tablosunun id değerlerini aldık ve DELETE ile de ogrenciler2 tablosundaki id değerleri çakışan verileri ogrenciler2 tablosundan silmiş olduk. ogrenciler2 tablosu bu işlemden sonra şu şekildedir:


ogrenciler tablosunda 6 adet kayıt bulunduğu için ogrenciler2 tablosunun da ilk 6 kaydı silinmiş oldu. Sizde yukarıdaki gösterilen sorgulardan ihtiyacınız olanları kullanarak tablolarınız üzerinde çeşitli işlemler gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder