RAR NEDİR ?

 

Teknoloji çağında yaşayan bizler için adını çokça duyduğumuz RAR dosyaları, aynı zamanda birçok kişinin de sadece isim olarak bildiği bir terimden ibarettir. Biz de bu bölümde ne işe yaradığı pek bilinmeyen bu terimi ayrıntıları ile inceliyor olacağız.

"RAR" dosyaları, açılımı "Roshal Archive" olan ve adını oluşturucusu "Eugene Roshal' ın" soyadından alan bir terimdir. Bu türe sahip dosyalar ".rar" uzantısına sahiptirler. RAR dosyalarının işlevi, bir verinin boyutunu sıkıştırarak küçültme ile kodlanmasını sağlamaktır. Bu sayede kullanıcılara sağladıkları birçok kolaylık mevcuttur. Dosyaları daha kolay yükleme, daha kolay transfer etme, daha az bellek alanı kullanarak depolama, daha hızlı gönderme ve büyük boyutlu verileri daha güvenli muhafaza etme bu kolaylıklardan bazılarıdır. Kullanıcılarına sağladığı bu tür kolaylıklar sebebi ile de çok fazlaca tercih edilen bir dosyalama formatıdır.

RAR dosyalarının içerisinde yer alan dosyaları kullanabilmek için onları çıkartmanız gerekmektedir. Çıkartma işlemi için ise bazı programlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlardan en çok tercih edileni "WinRAR" programıdır. Tabi bu program dışında başka programlarda mevcuttur. Bunlardan bazıları "7ZIP", "WinZip", "PowerArchiver" şeklinde sıralanabilir.

RAR dosyalarını çıkarma işlemi birden fazla yöntemle yapılabilmektedir. İlk olarak RAR dosyasının üzerine çift tıklayıp açtığınızda WinRAR programı yüklü ise bu programda dosyalarınız görünecektir. Çıkartmak istediğiniz dosyaları seçip "Buraya Aktar" simgesine tıkladıktan sonra hedef klasör seçerek çıkartma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

İkinci bir yöntem olarak ise RAR dosyasına sağ tıklayarak "Klasöre çıkart" seçeneğini seçmektedir. Bu işlem diğerine nazaran daha kolaydır. Klasöre çıkart seçeneğini seçtiğinizde RAR dosyanızın bulunduğu dizinde tek bir klasör altında toplayarak dosyaları çıkaracaktır.

Son bir yöntem ise yine RAR dosyanıza sağ tıkladığınızda bu sefer "Buraya çıkart" seçeneğini seçmenizdir. Bu işlem ise diğerinden farklı olarak RAR dosyası içerisinde yer alan dosyaları herhangi bir klasör altında toplamadan direk RAR dosyasının bulunduğu dizine çıkartması işlemidir. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak RAR dosyalarınızın içerisinde yer alan verilerinizi kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder