MYSQL' DE DELETE KOMUTU

 Bir önceki bölümde MySQL' de UPDATE komutunu görmüştük. Bu bölümde de MySQL üzerinde "DELETE" komutu nasıl kullanılıyor bunu inceliyor olacağız.

DELETE komutu, veritabanı tablolarından veri silmemizi sağlayan MySQL komutudur. Kullanımı en basit hali ile şu şekildedir:


Sorguya DELETE komutu ile başlanır ve hangi tablodan veri silineceğini belirtmek için "FROM" ifadesi ve ardından tablo adı yazılarak sorgu tamamlanır. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus, bu sorgu ile tablo silinmemektedir. Tablo içerisinde yer alan veriler silinmektedir. Bu önemli bir ayrıntıdır. Bu tarz bir DELETE kullanımı pek tercih edilmemektedir. Genellikle önceki bölümlerden de aşina olduğumuz "WHERE" koşul ifadesi ile birlikte DELETE komutu kullanılmaktadır. Bu kullanımı da hemen görelim.


Önceki yazmış olduğumuz sorgunun sonuna WHERE koşul ifadesini ekleyip hangi şarta uygun veriyi sileceğimizi belirtiyoruz. Bu sayede tablodaki bütün veriler yerine, sadece id değeri 3 olan veri tablodan silinmiş oluyor. Tablonun bu komuttan önceki ve sonraki hallerine bakalım.

DELETE komutu kullanılmadan önceki hali

DELETE komutu kullanıldıktan sonraki hali

Görüldüğü üzere tabloda id değeri 3 olan veri silinmiştir ve iki adet veri kalmıştır. Sizde DELETE komutunu kullanarak istediğiniz verileri tablolarınızdan rahatlıkla silebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder