ZIP NEDİR ?

 

Günümüzde bilgisayar kullanan her birey, "ZIP" uzantılı dosya terimini en az bir defa duymuştur fakat ne olduğu hakkında çok bir fikre sahip değildir. Adını sıkça duyduğumuz bu terimle ilgili olarak zip nedir, neden kullanılır, nasıl açılır, bunun gibi soruların cevaplarını bu bölümde birlikte inceleyerek bu dosya türünü detayları ile birlikte görelim.

Adını İngilizce "zipper(fermuar)" kelimesinden alan zip dosyaları, Phil Katz tarafından 1980' li yıllarda yazılmıştır. Bir dosyayı sıkıştırmak ya da arşivlemek gibi çeşitli amaçlarla kullanılan bu dosya formatı, günümüzde daha birçok amaç için sıkça tercih edilmektedir. Bu sebeple zip dosyalama formatı çok önemli bir yere sahiptir diyebiliriz.

Zip dosyalama formatını günümüzde birçok yazılım  ya da yardımcı program desteklemektedir. Bu sebeple rahatlıkla bu dosyalama formatını dosyalarınız için tercih edebilirsiniz. Ayrıca hem Windows hem de Mac işletim sistemine sahip bilgisayarlarda da ek bir programa ihtiyaç duymaksızın bu dosyaları açabilir ya da dosyalarınızı bu formata dönüştürebilirsiniz. Peki zip uzantılı bir dosya nasıl açılır diye soracak olursanız, onun da cevabını hemen verelim.

Zip uzantılı dosyaları açmak için birden fazla yöntem mevcuttur. Bunlardan en bilineni zip uzantılı dosyayı çift tıklayarak açtıktan sonra içerisindeki dosyaları kendi oluşturmuş olduğunuz başka bir dosyaya sürükleyip bırakmanızdır. İkinci bir yöntem ise Windows Gezgininde dosyaya çift tıkladıktan sonra "tümünü ayıkla" seçeneğine tıklayıp bir konum seçmenizdir. Son bir yöntem ise zip uzantılı dosyaya sağ tuş ile tıklayıp ayıklama (Extract files - Extract here - Extract to ... şeklinde de karşınıza çıkabilir) seçeneklerinden birini seçmenizdir.

Zip dosyasına sağ tuş ile tıkladığınızda karşınıza çıkabilecek seçenekler


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder