LIBRARY (KÜTÜPHANE) NEDİR , FRAMEWORK (ÇERÇEVE) NEDİR ?

Yazılıma yeni başlamış olan birçok kişinin, adlarını ilk duyduklarında sıklıkla birbirleri ile karıştırdığı iki kavramı, bu bölümde sizlere anlatıyor olacağız. Peki karıştırılan bu iki kavram ne ? Başlıktan da anlayacağınız üzere sık karıştırılan bu iki kavram, library ve framework kavramlarıdır. Sadece yazılıma yeni başlayanların değil, yazılım alanında bir süre çalışmış olan insanların bile, konuşma esnasında sıklıkla birbiri yerine kullandığı bu iki kavram, aslında birbirinden çok farklı şeyleri ifade etmektedir. Şimdi lafı daha fazla uzatmadan, bu iki kavramı ve aralarındaki farkı gelin hep birlikte öğrenelim.

Library (kütüphane); bilgisayar biliminde, yazılım geliştiricilerin yazılım esnasında birtakım işlemleri, daha kolay ve rahat bir şekilde gerçekleştirmeleri için, yine bir programlama dili kullanılarak yazılmış, kalıcı kaynakların tümüdür diyebiliriz.

Framework (çerçeve), terimini de kullanım alanı ve anlamı açısından inceleyecek olursak, library gibi yine yazılım geliştiricilerin yazılım esnasında birtakım işlemleri daha kolay ve rahat bir şekilde gerçekleştirmeleri için, sık kullanılan fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ve programcıların bu fonksiyonları ihtiyaçlarına göre düzenlediği yapılardır diyebiliriz.

Anlamları açısından iki kavramı incelediğimizde aralarında çok ciddi bir fark gözükmese de framework, kütüphaneye göre çok daha geniş bir yapıya sahiptir. Aralarındaki en belirgin fark ise; framework' ün yazılım esnasında kullanacağınız herhangi bir özelliğe göre kodu nerede ve ne zaman kullanacağınıza karışması ancak, library' nin böyle bir özelliğinin olmamasıdır. Yani bir framework' ü yazılımlarınızda kullandığınızda, o framework' ü dokümanında belirtildiği şekli ile kullanmanız gerekmektedir. Aksi taktirde yazmış olduğunuz kodlarınız hata verecektir. Ancak library bizlere daha esnek bir yapı sunmakta ve kütüphane içerisindeki özelliklerden istediğiniz özelliği istediğiniz yerde rahatlıkla kullanma imkanı sağlamaktadır.

Aralarındaki bir diğer fark ise, framework' lerin yazmış olduğunuz kodu kontrol etmesi, ancak library' lerin böyle bir özelliğinin olmamasıdır. Aslında bu fark, bir önceki fark ile bağlantılı bir sonuçtur. Yani kısacası framework, yazmış olduğunuz programları kontrol eden ve belli sınırlar çerçevesi içerisinde sizlere yazılım geliştirme imkanı sağlarken, library' ler yazmış olduğunuz programları kontrol etmemekte ve kütüphanenin sağlamış olduğu özellikleri programınız içerisinde istediğiniz yerde kullanabilme esnekliğini sizlere sunmaktadır.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder