C++ FONKSİYONLAR

 Bir önceki bölümde tuple konusunu örneklerle birlikte görmüştük. Bu bölümde ise fonksiyonlar konusunu örnekler eşliğinde görüyor olacağız.

Fonksiyonlar; belirli bir isme sahip ve program içerisinde de bu isim ile kullanılan, içerisine parametre alabilen, aldıkları parametre neticesinde bir sonuç döndüren, program içerisinde birden çok yerde kullanılacak işlem adımlarını içerisinde toplayıp istenilen yerde sadece fonksiyonun ismi ile çağırılarak o işlem adımlarının gerçekleştirilmesini sağlayan yapılardır. Bu yapıları sayesinde program içerisinde kod karmaşası ve aynı işlemlerin tekrar tekrar yazılması derdinden bizleri kurtarmaktadırlar. Şimdi bir örnek ile fonksiyon nasıl oluşturulur bunu görelim.


Program çıktısı

Örneğimizde "fonksiyonum" isminde bir fonksiyon tanımlayarak, console ekranına "C++ Programlama Dili" yazılmasını sağlayan bir program yaptık. Bu örneğimizdeki fonksiyon, içerisine herhangi bir değer almayan, sadece ismi ile çağırılıp gerektiği yerlerde kullanılan bir fonksiyondur. Fakat fonksiyonlara değer ataması yapmak da mümkündür. Yeni bir örnekle bunun nasıl yapılabileceğini görelim.


Program çıktısı

Bu örneğimizde de "alan" isminde bir fonksiyon oluşturduk ve kullanıcının girdiği kenar uzunluğunu kullanarak bir karenin alanını hesaplama işlemi gerçekleştirdik. Burada diğer örnekten farklı olarak, dikkat ederseniz fonksiyon ismi yanındaki parantez içerisinde integer tipinde bir değişken kullandık. Bunun sayesinde kullanıcıdan almış olduğumuz değeri, fonksiyon içerisinde kullanma imkanı elde etmiş olduk. Bir fonksiyon içerisine dışarıdan bir değer göndermek istediğimizde bu şekilde bir yapı tercih etmeliyiz. Son olarak oluşturmak istediğimiz fonksiyonları, main fonksiyonundan sonra oluşturmak istersek, bunu nasıl gerçekleştirebiliriz, bunu görelim.


Program çıktısı

Bir önceki örneği bu sefer alan fonksiyonumuzu main fonksiyonundan sonra oluşturacak şekilde gerçekleştirdik. Görmüş olduğunuz gibi programda tek bir satır hariç herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Tek fark, alan fonksiyonunu main fonksiyonundan önce programa bildirme işlemi gerçekleştirmemizdir diyebiliriz. Eğer fonksiyonlarımızı main fonksiyonundan sonra oluşturmak istersek, o halde main fonksiyonundan önce oluşturacağımız fonksiyonun varlığını programa bildirmemiz gerekmektedir. Bu nedenle main fonksiyonundan önce fonksiyon bildirimi işlemini gerçekleştiririz.

Sizde programlarınızda sıklıkla gerçekleştireceğiniz işlemleri bir fonksiyon haline getirerek hem programlarınızı daha okunur hale getirebilirsiniz, hem de aynı işlem adımlarını programın farklı farklı yerlerinde tekrar etmek zorunda kalmaz ve programı uzatmamış olursunuz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder