C++ TUPLE

Bir önceki bölümde C++' da dosyalar konusunu örnekler eşliğinde incelemiş, dosyalarında sık kullanılan özelliklerini yine örnekler üzerinde görmüştük. Bu bölümde ise "C++ 11" ile birlikte C++ dünyasına giriş yapmış olan "tuple" konusunu örneklerle beraber görüyor olacağız. 

Tuple; string, integer, liste vs gibi bir veri yapısıdır. İçerisinde birden fazla veri barındırabilmektedir. Liste veri yapısına çok benzemektedir. Fakat listeler kadar esnek değildir. Şimdi bir örnek ile tuple nasıl oluşturulur, bunu görelim. 


Program çıktısı

Örneğimizde sırası ile "integer, char ve float" tiplerinde veri tutacak olan "my_tuple" isminde bir tuple oluşturduk ve daha sonra bu tuple' a "make_tuple" komutu ile veri ekledik. Son olarak bu veriler üzerinde değişiklikler gerçekleştirip console ekranında bu değişiklikleri gözlemleme fırsatı elde ettik. Şimdi bir örnek daha yapalım ve tuple' ların eleman sayısı nasıl öğrenilir, bunu görelim.


Program çıktısı

Bu örneğimizde de yine "my_tuple" isminde bir tuple oluşturduk ve içerisine direk atama işlemi ile veriler ekledik. Ardından tuple içerisindeki verilerin sayısına ulaşmak için "tuple_size" komutunu kullandık ve sonuç olarak console ekranındaki çıktıda da gördüğümüz gibi "3" sonucunu elde etmiş olduk.

Sizde yazmış olduğunuz programlarda tuple veri tipini, eğer C++' ın 11 ve üstü bir versiyonunu kullanıyorsanız rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak bu veri tipini kullanmaktansa, liste veri tipini kullanmanızı esneklik ve rahatlık açısından tavsiye ederiz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder