C++ DOSYALAR

 Bir önceki bölümde listeler konusunu örneklerle birlikte görmüştük. Bu bölümde ise C++ üzerinde dosyalama işlemleri nasıl yapılıyor, bir dosya nasıl oluşturuluyor, bunun gibi soruların cevaplarını veriyor olacağız.

Dosyalar verilerimizi kalıcı olarak saklamamızı sağlayan yapılardır. Dosya oluşturmak ve üzerinde çeşitli işlemler gerçekleştirmek için "fstream" kütüphanesini projemize eklememiz gerekmektedir. 

Dosya oluşturmak ve üzerine yazma işlemini gerçekleştirmek için "ofstream" sınıfının kurucu metoduna, dosya açma işlemini gerçekleştirmek için "is_open()" komutuna, dosyayı okuma işlemi için "ifstream" sınıfının kurucu metoduna ve okuma biçimine göre "getline()" ile "get()" komutlarına ve son olarak dosyayı silme işlemi için ise "remove()" komutuna ihtiyaç vardır. Şimdi bu özelliklerin C++ üzerinde nasıl kullanıldıklarını bir örnek ile görelim.


Program çıktısı

İlk örneğimizde "yenidosya.txt" isminde bir dosya oluşturduk ve ardından bu dosyaya yazma işlemi gerçekleştirdik. Console ekranına yazma işlemi gerçekleştirmediğimiz için, program çıktısında herhangi bir sonuç görülmemektedir. Fakat verilerin console ekranında görülmesini istersek, bunu şu şekilde gerçekleştirebiliriz.


Program çıktısı

Örneğimizde dosyayı bu sefer okuma amacı ile açtık. Daha sonra if kontrol yapısı içerisinde dosyanın varlığını kontrol ettik. Ardından dosyayı "getline()" komutu ile satır satır okuyarak console ekranına yazdırma işlemini gerçekleştirdik. 

Son bir örnek daha yaparak dosya nasıl silinir, bunu da görelim.


Program çıktısı

Son örneğimizde de dosyamızı "remove()" komutu vasıtası ile silme işlemini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Ve silme işlemini doğru bir şekilde gerçekleştirip gerçekleştirmediğimizi görmek için ise if - else kontrol bloklarını kullanıp, console ekranında silinip silinmediğine dair sonuç üretmekteyiz.

Sizde programlarınızda kayıt altına almanız gereken veriler olduğunda bunu dosya oluşturarak rahat bir şekilde kayıt altına alabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder