C++ WHILE DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde C++' da koşul ifadeleri konusunu görmüş, örneklerle birlikte incelemiştik. Bu bölümde ise "while döngüsü" konusu ile C++ programlama anlatımlarına devam ediyor olacağız.

Programlamada bir işlemi birden fazla kez tekrar etmek istediğimiz durumlarda döngüler kullanılmaktadır. Döngüler, tekrar etmek istediğimiz işlemi sürekli yazma derdinden bizleri kurtarırlar. Satırlarca tutacak olan işlem adımlarını çok daha kısa bir şekilde yazmamıza olanak tanırlar. While döngüsü ve diğer döngü türleri bu bakımdan programlama açısından önemli yer tutarlar. Şimdi while döngüsünün kullanıldığı bir örnek ile while döngüsünün yazımını ve çalışma mantığını görelim.


Program çıktısı

Örneğimizde "i" değişkeni ile döngünün başlangıç değerini belirttik. Aynı değişkenin değerini döngü içerisinde 5 sayısına kadar(5 dahil) birer birer artırarak da döngünün 6 kere (5 dahil olduğu için 6 kere döngü tekrar eder) tekrar edip işlemleri gerçekleştirmesini sağladık. Böylelikle 0' dan 5' e kadar olan sayıları sırası ile kolaylıkla yazdırmış olduk. Şimdi başka bir örnek ile while döngüsünün farklı kullanım şekillerinden birini daha görelim.


Program çıktısı - 1

Program çıktısı - 2

Bu örneğimizde de kullanıcıya "3" adet tahmin hakkı sunduğumuz bir sayı bilme oyunu yaptık. Bu örnekte diğerinden farklı olarak, sayacımız geri yönde saydı ve ayrıca, kullanıcı doğru cevabı verdiğinde döngünün sonlanması için "break" komutu kullanıldı.

Sizde bu döngüyü kullanarak farklı örnek uygulamalar ve basit oyunlar yapabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder