C++ DO - WHILE DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde while döngüsü konusunu örneklerle birlikte görmüştük. Bu bölümde ise C++ programlama dili içerisinde yer alan "do - while" döngüsünü örneklerle birlikte göreceğiz.

Do - while döngüsünün çalışma mantığı da tıpkı while döngüsü gibidir. Koşul sağlandığı müddetçe işlemler tekrar edilmeye devam eder. While döngüsünden farkı ise, while döngüsünden önce do yapısının kullanılıyor olmasıdır. Bunun amacı ise belirtilen işlemlerin, koşul sağlanmasa bile bir kere gerçekleşmesini garanti altına almaktır. Yani, while döngüsünde koşul sağlanırsa döngü içerisindeki işlemler gerçekleştirilirken, do - while döngüsünde koşulun sağlanıp sağlanmadığına bakılmaksızın işlemler bir kere gerçekleştirilir ve daha sonra koşul sağlandığı müddetçe işlemler tekrar edilmektedir. Şimdi bir örnek ile bu döngünün çalışma mantığını daha iyi anlamaya çalışalım.


Program çıktısı

Örneğimizde basit bir do - while döngüsü ile console ekranına "Hello World" ifadesini yazdırdık. Burada dikkat etmeniz gereken husus, while döngüsü içerisinde yer alan koşul ifadesi sağlanmasa bile, console ekranında bir çıktı almamız durumudur. Eğer bu döngü do - while döngüsü yerine while döngüsü olmuş olsa idi, o zaman console ekranında herhangi bir çıktı alamayacaktık. Fakat do - while döngüsü kullanarak, döngü içerisindeki işlemlerin, döngü sağlanmasa bile bir kere tekrar etmesini garanti altına almış olduk. Şimdi bu örneği biraz değiştirelim ve koşul sağlandığında nasıl bir tepki veriyor, bunu görelim.


Program çıktısı

Örneğimizde bu sefer koşulumuzu bir değişkenin artan değerlerine göre oluşturduk ve koşul sağlandığı müddetçe ekrana "Hello World" ifadesini yazdırdık. Bu örnekte de ilk Hello World ifadesini koşula bakmaksızın console ekranına yazdırdı ve sonraki tekrarları ise koşulun sağlanıp sağlanmadığına bakarak yazdırdı.

Sizde programlarınızda tekrar eden işlemleriniz için bu döngü yapısını kullanabilirsiniz, iyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder