C++ SWITCH - CASE YAPISI

 Bir önceki bölümde do - while döngüsünden bahsetmiştik ve örneklerle birlikte while döngüsü ile arasındaki farkı anlamaya çalışmıştık. Bu bölümde ise "switch - case" yapısını örneklerle birlikte inceliyor olacağız.

Switch - case yapısı, if - else yapısına çok benzemektedir. İkisi de koşul bildiren yapılardır ve hangi koşul sağlanıyorsa o koşul bloğunun içerisindeki işlemleri gerçekleştirmeyi sağlamaktadır. Switch - case yapısının if- else koşul bloklarından farkı şudur; switch - case yapısı, her bir koşul için ayrı bir işlem bloğu oluşturmayı gerektirir. Yani if - else koşul bloklarında bir değişken için alabileceği bir değer aralığı belirtirken, switch - case yapısında direkt o değişkenin alabileceği tek bir değer üzerinden işlem yapılmaktadır. Şimdi bir örnek ile ne demek istediğimizi anlatmaya çalışalım.


Program çıktısı

Örneğimizde kullanıcıdan bir sayı girmesini istedik ve girdiği sayı değerine göre sonuç döndürdük. Bu örnekte if- else yapısından farklı olarak koşul olarak sadece tek bir değer üzerinden koşul belirttik. Herhangi bir aralık belirtmedik. Switch - case koşul yapısı bu mantıkla çalışmaktadır. Değişkenin belli aralıklardaki değerleri için bir işlem gerçekleştirilecekse if - else koşul yapısı, tek bir değeri üzerinden işlem yapılacaksa bu koşul yapısı kullanılmalıdır. Tabi bu koşul yapısında da if - else koşul yapısındaki else bloğunun işlevini sağlayan bir işlem bloğu mevcuttur. Bu blok "default" bloğudur. Örneğimize gerekli eklemeleri yaparak bu koşul bloğunun da nasıl çalıştığını görelim.


Program çıktısı

Önceki örneğimizde kullanıcının sadece 1 ve 2 değeri girmesine karşılık bir sonuç döndürüyorduk. Ancak kullanıcı 1 ve 2 dışında da bir sayı girebilir ve bunun için de kullanıcıya bir sonuç döndürmek gerekir. İşte bunun için default işlem bloğunu kullanarak 1 ve 2 dışında bir sayı girildiğinde de kullanıcıya bir sonuç döndürülmesini sağlamış olduk.

Sizde programlarınızda belirli koşullar için farklı işlemler gerçekleştirmeniz gerektiği durumlarda bu koşul yapısını kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder