C++ FOR DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde C++ 'da switch-case yapısını örneklerle birlikte görmüştük. Bu bölümde ise for döngüsünü yine örneklerle birlikte anlatıyor olacağız.

Döngüler, birden fazla kez tekrar ettirmek istediğimiz işlemleri daha az kod satırında daha pratik bir şekilde gerçekleştirmemizi sağlayan kod bloklarıdır. For döngüsü de bu mantıkta çalışan bir diğer döngü çeşididir. Yazım şekli olarak while' dan farklılık gösterse de yaptığı iş, while ile aynıdır. Fakat yine de aralarında minik farklılıklar bulunmaktadır. Şimdi for döngüsünün nasıl yazıldığını bir örnekle inceleyelim.


Program çıktısı

Örneğimizde for döngüsü yardımı ile console ekranına 10 kez "C++ Programlama" yazan bir program yazdık. Eğer for döngüsü kullanmamış olsaydık, bu işlemi 10 defa cout komutu ile tekrar ederek elde etmek zorunda kalacaktır. Bu durum, hem kodumuzun uzamasına yol açmış olacaktı, hem de bizler gereksiz yere aynı kodu tekrar etmek zorunda kalacaktır. For döngüsü bu gibi işlemleri daha az satırla, kolayca yazmamızı sağlayan faydalı bir döngü yapısıdır. Şimdi bir örnek daha yaparak for döngüsünün farklı bir kullanımını daha görelim.


Program çıktısı

Bu örneğimizde diğerinden farklı olarak for döngüsünü, bir string ifadenin karakterlerini tek tek alıp, console ekranına yazdırmak için kullandık. Bu gibi işlemler sayesinde karakter dizileri üzerinde de for döngülerini rahatlıkla kullanabilmekteyiz.

Sizde programlarınızda bu döngü yapısını kullanarak gerçekleştirmek istediğiniz birçok işlemi daha kısa yoldan, daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder