C++ DEĞİŞKENLER VE VERİ TİPLERİ

 Bir önceki bölümde C++' da kaçış karakterleri konusunu görmüş, örneklerle incelemiştik. Bu bölümde de değişken ve veri tipi nedir, C++' da değişkenler nasıl oluşturulur ve veri tipleri nelerdir gibi soruların cevaplarını arıyor olacağız.

Değişken, kullanıcıdan aldığımız verileri tutan veya programda bizim direkt değer atayarak oluşturabildiğimiz yer tutuculardır. Şu şekilde oluşturulur:


Program çıktısı

Örneğimizde "sayi1" ve "sayi2" isminde iki adet değişken oluşturduk ve bu değişkenleri "cout" komutu vasıtasıyla console ekranına yazdırmış olduk. C++' da değişkenler örnekte de görüldüğü üzere veri tipleri ile birlikte oluşturulmaktadır. Örneğimizde "int" ifadesi değişkenlerin veri tipini belirtmekte ve integer yani tam sayı olduğunu göstermektedir. Integer dışında başka veri tipleri de mevcuttur. Bunların neler olduğunu da sırası ile görelim.

 


C++' da başlıca veri tipleri tabloda görüldüğü gibidir. Şimdi başka bir örnek ile veri tiplerinin kullanım şekillerini biraz daha inceleyelim.


Program çıktısı

Bu örneğimizde de "char" tipinde değişkenler oluşturduk ve diğer örnekten farklı olarak, değişkenleri oluşturduğumuz yerde, aynı zamanda değer atamalarını da gerçekleştirmiş olduk. Karakter dizisi tipindeki verilere değer ataması yaparken, sayısal veri tiplerinden farklı olarak verileri "tırnak (' ') " içerisine alarak atama işlemlerini gerçekleştiririz. Bu farka atama yaparken dikkat etmek gerekmektedir.

Bu bölümde değişken nedir, veri tipleri nelerdir gibi konuları örnekler eşliğinde anlatmaya çalıştık. Sizde programlarınızda ihtiyacınız olan veri tipindeki değişkenleri rahatlıkla bu şekilde oluşturabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder