C++ CİN() KOMUTU

 Bir önceki bölümde değişkenler ve veri tipleri konusunu görmüş, C++ programlama dili içerisinde sık kullanılan veri tiplerini örneklerle birlikte incelemiştik. Bu bölümde ise, yine C++ programlama dili içerisinde çokça kullanılan komutlardan biri olan "cin()" komutunu göreceğiz.

Cin() komutu, C++ programlama dilinde kodlama yaparken kullanıcıdan veri almamızı sağlayan bir komuttur. Program içerisinde, programı kullanacak kullanıcıdan herhangi bir veri almamız gerektiği durumlarda bu komut sayesinde veriler kolaylıkla alınabilmektedir. Şimdi bir örnek ile bu işlemin nasıl gerçekleştirildiğini görelim.


Program çıktısı

Örneğimizde kullanıcıdan aldığımız iki adet değişkenin toplamını veren bir program yazdık. Bunun için float tipinde üç adet değişken tanımladık ve bu değişkenleri toplanacak iki adet sayıyı ve bu sayıların toplamını tutmak için kullandık. Cin() komutu ile aldığımız değerleri sayi1 ve sayi2 değişkenlerine atadık ve daha sonra toplam değişkenine bu iki sayının toplamını atadık. Son olarak da toplam değişkenini console ekranına cout() komutu vasıtasıyla yazdırmış olduk. 

Bir örnek daha yaparak cin() komutunu daha detaylı inceleyelim.


Program çıktısı

Bu örnekte de kullanıcıdan ismini isteyen ve bu ismi console ekranına yazdıran basit bir program yazdık. Kullanıcıdan bu sefer sayısal değil, karakter dizisi tipinde bir veri istediğimiz için değişken tipini string olarak tanımladık. 

Sizde örneklerde gördüğünüz şekilde kullanıcılardan veri alabilir ve aldığınız verileri farklı işlemlerde kullanabilirsiniz. Sadece kullanıcıdan aldığınız veri tipi ile, o veriyi tutacak değişkenin veri tipinin aynı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder