C# "READ()", "READLİNE()" VE READKEY() METOTLARI

 Bir önceki bölümde Write() ve WriteLine() metotlarından bahsetmiş, ilk C# kodlarımızı da bu metotları kullanarak yazmıştık. Bu bölümde yazılışları bakımından Write() ve WriteLine() metotlarına çok benzer üç metodu daha öğreneceğiz. Bunlar "Read()", "ReadLine()" ve "ReadKey()" metotlarıdır.

Read() ve ReadLine() metotları, kullanıcıdan veri almamızı sağlayan metotlarımızdır. Aralarındaki fark şudur: Read() metodu, geriye "int(İngilizcedeki integer kelimesinden gelir)" yani sayısal değer döndürür. Ayrıca yaptığı iş, kullanıcının girdiği ilk karakterin ASCII karakter kodunu döndürmektir. ReadLine() metodu ise, kullanıcıdan aldığı değerleri "string" yani dizi şeklinde geri döndürür. Bir örnekle bu metotların kullanımını daha iyi anlayalım.


KOD ÇIKTISI:


Görüldüğü gibi kullanıcının string türünde girdiği değeri ekrana yazdırdı. Bu kodda "string kelime" ifadesi kafanızı karıştırmış ve ne olduğunu anlamamış olabilirsiniz. Hemen açıklayalım, "string kelime" ifadesi, string türünde kelime isminde bir "değişken" oluşturmamızı sağlamıştır. Yani kullanıcının girdiği değer, string türündeki kelime değişkeninde tutulmuş ve daha sonra bu değişken sayesinde ekrana yazılmıştır. Sizde istediğiniz değişken türünde ve isminde değişkenler oluşturabilir ve istediğiniz değerleri atayabilirsiniz (veri tipleri ve değişkenler konusu ileriki konularda anlatılacaktır, şimdilik bu kadar bilmeniz yeterlidir).

Şimdi Read() metodunun kullanımına bakalım.


KOD ÇIKTISI:


Gördüğünüz gibi ekrana yazdığımız 2020 değerinin ilk karakteri 2' yi aldı ve ASCII(ASCII karakter kodu nedir öğrenmek için tıklayın)  kod karşılığı olan 50 değerini ekrana bastı. Fakat biz 2020 değerinin ekrana basılmasını daha çok tercih ederiz. Bunun için ne yapmamız gerekir? Hemen cevaplayalım, bunun için ReadLine() metodunu kullanmamız gerekir. Ayrıca ReadLine() metodunun aldığı değeri sayısal bir değer olarak geri dönmesi için de "tip dönüşümü" dediğimiz bir dönüşüm yapmamız gerekir. Bu anlatılan işlem şu şekilde gerçekleşir:


KOD ÇIKTISI:


Buradaki "Convert.ToInt32" işlemi, ReadLine() metodunun string şeklinde aldığı 2020 değerini int tipine dönüştürmektedir. Daha sonra bir önceki derste gördüğümüz WriteLine() metodu ile de yazdığımız değer ekrana yazılmaktadır.

Ayrıca burada bir de "Console.ReadKey()" ifadesini görmekteyiz. Bu metot da kullanıcı klavyeden herhangi bir tuşa basana kadar console ekranını açık tutmayı sağlar. Yani siz bu komutu yazmadan işlemlerinizi gerçekleştirdiğinizde işlemler yapılır ve console ekranı hemen kapanır. Fakat bu metodu yazarsanız, işlemler gerçekleştikten sonra, siz klavyeden herhangi bir tuşa basana kadar console ekranı açık kalacaktır.

Bu bölümde Read(), ReadLine() ve ReadKey() metotlarının kullanımlarını gördük. Bir sonraki bölüme geçmeden önce bu bölümü tekrar etmeyi ihmal etmeyin. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder