C# "WRİTE()" VE "WRİTELİNE()" METOTLARI

 C# programlama dili hakkında yeteri kadar bilgi edindiğimize göre artık C# programlama dilini öğrenmeye başlayabiliriz.

Öğreneceğimiz ilk komut, başlıktan da anlayacağınız üzere "Write()" ve "WriteLine()" metotlarıdır. Write() ve WriteLine() metotları, console ekranına bir şeyler yazmamıza olanak sağlarlar. "Peki metot nedir?" diye soracak olursanız, metot kısaca belirli birtakım işlemlerin daha kolay bir şekilde yerine getirilmesini sağlayan kod ya da kod bloklarıdır. Write() ve WriteLine() gibi hazır metotlar olduğu gibi kendi isteğimize uygun metotlar da oluşturmamız mümkündür. Fakat metotlar konusunu daha sonra anlatacağımız için şimdilik bu kadar bilmeniz yeterli olacaktır. İlk olarak Write() metodu ile başlayalım. Yazımı şu şekildedir:


KOD ÇIKTISI:


Şimdi de WriteLine() metodunu ele alalım:


KOD ÇIKTISI:


İlk bakışta aralarında bir fark yokmuş gibi görünse de, aslında aralarında ufak bir fark vardır. Write() metodu, console ekranına bir ifadeyi yazdıktan sonra, imleci(cursor) bir alt satıra geçirmeden yazdığımız ifadenin sonunda bekletir. Eğer başka bir şey yazacak olursak, bunu bir önceki ifadenin yanına devam ederek yazar.

WriteLine() metodu ise console ekranına istediğimiz ifadeyi yazdıktan sonra, imleci bir alt satıra geçirir ve böylelikle yazılacak bir sonraki ifade bir alt satıra yazılmış olur.

Write() ve WriteLine() metotları arasındaki bu farkı "escape(kaçış) karakteri" dediğimiz bir karakter sağlar. Kaçış karakterleri, belli başlı eylemleri yerine getirmemizi sağlayan karakterlerdir. Write() ve WriteLine() metotları arasındaki farkı sağlayan kaçış karakteri "\n" karakteridir. Bu karakter biz görmesek bile WriteLine() metodunun sonunda default(varsayılan) olarak vardır. Bunun dışında diğer bazı kaçış karakterleri ise şunlardır:

Bazı Kaçış Karakterleri:

\? : Soru işareti

\\ : Ters bölü işareti

\' : Tek tırnak

\" : Çift tırnak

\t : Yatay tab

\v : Dikey tab

\a : Bip sesi çıkarır.

\b : Backspace

\f : Sonraki sayfa

\r : Satır başı

Bu kaçış karakterlerinin kullanımına bir örnek verelim:


KOD ÇIKTISI:


C# programlama dilinde Write() ve WriteLine() metotları ve kaçış karakterlerinin kullanımları bu şekildedir. Bir sonraki bölüme geçmeden önce, bu bölümde öğrendiklerinizi tekrar etmeyi unutmayın. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder