PYTHON "PRİNT()" FONKSİYONU

 Bir önceki bölümde Python etkileşimli kabuğu hakkında bilgiler edinmiş ve birkaç kod yazma alıştırması yaparak Python etkileşimli kabuğunda neler yapabildiğimizi az çok deneyimlemiştik. Şimdi IDLE tümleşik geliştirme ortamında asıl programlarımızı geliştireceğimiz yeni proje dosyalarını açıp programlamaya başlayabiliriz.

Bunun için Python etkileşimli kabuğunu açıp "File ⟶ New File" diyerek yeni bir proje dosyası oluşturuyoruz. Açılan yeni sayfada proje kodlarımızı yazıp daha sonra "Run ⟶ Run Module" diyerek veya "F5" kısayolunu kullanarak yazdığımız kodları çalıştırıp sonuçlarını görebiliriz. Fakat yazdığınız kodların çıktılarını görmeden önce eğer açtığınız proje dosyasını kayıt etme işlemini gerçekleştirmediyseniz öncesinde proje dosyasını kaydetmenizi isteyebilir. Bu durumda proje dosyanızı nereye hangi isimle kaydetmek isterseniz o şekilde kaydedip sonrasında kodlarınızın çıktısını Python etkileşimli kabuğunda(Python Shell veya Console ekranı olarak da geçer) görebilirsiniz.

İlk olarak öğreneceğimiz komut, "print()" komutudur. Print() komutu, console ekranına yazı yazmamızı sağlayan komutumuzdur. Ekrana bir yazı yazdırmak veya bir işlemin sonucunu göstermek için kullanabileceğimiz bir komuttur. Yazımı şu şekildedir:


KOD ÇIKTISI:


Print() komutunun görüldüğü üzere yazımı, print kelimesinden sonra parantez ve tırnak açılarak console ekranına yazılmak istenen ifadenin yazımı ve sonrasında da yine açılan tırnak ve parantezin kapatılması ile sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi, açılan parantez ve tırnakları kapatmayı unutmamanızdır. Zira bu parantez ve tırnakları eksik açar ya da kapatmazsanız programınız çalışmayacak ve hata verecektir. 

Belirtilmesi gereken bir diğer husus ise koddaki tırnak işaretleri ile ilgilidir. Eğer console ekranına yazdırmak istediğiniz ifade de çift tırnak yer alıyorsa, o zaman cümlenin başı ve sonuna koyduğunuz tırnaklar üç çift tırnak veya bir tek tırnak olmalıdır. Yani şu şekilde olmalıdır:


KOD ÇIKTISI:


Aynı şekilde yazdırmak istediğiniz ifade de tek tırnak yer alıyorsa da çift tırnak kullanmanız gerekmektedir. 

Print() komutunu anlatıyorken bu komut ile sık kullanılan iki adet komutu da anlatmadan geçmeyelim. Bunlardan ilki "sep" "" parametresidir. Sep" " parametresi, İngilizce "separator(ayraç)" kelimesinden gelmektedir. Print() komutu içerisine yazdığınız her bir ifadenin arasında hangi ifade yer alsın istiyorsanız bunu sep" " parametresi içerisine yazarak yerleştirebilirsiniz. Bir örnek ile bunu daha iyi anlayalım:


KOD ÇIKTISI:


İlk print() komutunda sep" " parametresi kullanmadan python programlama dili ifadesini bu sefer ayrı ayrı tırnaklarda yazdık ve çıktı olarak her bir kelimenin arasında bir adet boşluk olacak şekilde yazıldığını gördük. Python programlama dili, bu gibi durumlarda her bir tırnak arasına default(varsayılan) olarak bir adet boşluk bırakır. Çünkü biz sep" " parametresini kullanmadığımızda bile aslında görünmeyen bir sep" " parametresi vardır ve içerisinde boşluk karakteri mevcuttur. Fakat biz boşluk yerine başka ifadeler olsun ya da hiç boşluk olmasın istiyorsak o zaman aşağıdaki diğer print() komutlarında olduğu gibi sep" " parametresini kullanarak hangi ifadenin gelmesini istiyorsak onu belirtmeliyiz. Yazdığımız kodlarda, ikinci print() komutunda her bir ifadenin arasına "+" işareti yerleşmişken, üçüncü print() komutunda boşlukları kaldırmışız ve son print() komutunda ise bir adet boşluk, daha sonra bir adet nokta ve en son olarak da yine bir adet boşluk bırakmışız ve bu ifade bütün kelimelerin arasında sep" " parametresi sayesinde yerleştirilmiş. Siz de sep" " parametresini kullanarak ayrı ayrı tırnak işaretleri ile yazdığınız ifadelerin arasında istediğiniz ifadeleri yerleştirebilirsiniz.

Bahsedeceğimiz bir diğer komut ise "end" " "komutudur. Bu komut, print() komutu içerisine yazdığımız ifadelerin sonuna bir ifade eklemeye yarar. Yine sep" " parametresinde olduğu gibi end" " parametresinin de yazılmadığı durumlarda aslında görünmez olarak var olduğunu ve içerisinde bir alt satıra geçme ifadesi olan "/n" değeri olduğunu belirtelim. Şimdi örneklerle inceleyelim:


KOD ÇIKTISI:


İlk print() komutunda end" " parametresi olmadığı halde bir alt satıra geçtiğini, fakat diğer print() komutlarında bu durumun olmadığını görüyoruz. Bunun sebebi az öncede belirttiğimiz gibi biz görmesek bile orada bir end" " parametresinin olması ve içerisinde de "/n" karakterinin bulunmasıdır. Diğer print() komutlarında end" " parametreleri içerisinde sırası ile "+", "", " . " karakteri bulunduğu için bir alt satıra geçmedi ve ifadelerin sonuna bu sembolleri yerleştirdi. Eğer bu sembolleri yerleştirdikten sonra bir alt satıra geçmesini isteseydik o zaman end" " parametresi içerisine bu sembollerden sonra /n yerleştirmemiz yeterli olacaktı.

Son olarak bir şeyden daha bahsedelim ve bu bölümü noktalayalım. Print() komutu olarak ifade ettiğimiz komut aslında bir fonksiyondur. Python içerisinde print() fonksiyonu gibi daha birçok hazır fonksiyon bulundurmaktadır. Bunların dışında ayrıca bizim kendi fonksiyonlarımızı oluşturmamız da mümkündür. Fakat fonksiyonlar konusu ileride anlatılacağı için burada daha fazla detaya girmeyelim ve print() konusunu burada bitirelim. Bir sonraki bölüme geçmeden önce bu bölümde öğrendiklerinizi tekrar etmeyi unutmayın. İyi çalışmalar. 

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder