PYTHON ETKİLEŞİMLİ KABUĞU

 Python programlama dilini öğrenmeye karar verdiniz ve bunun için önceki bölümde adı geçen IDE' lerden birini indirip kurulumunu gerçekleştirdiniz (biz IDLE tümleşik geliştirme ortamını seçtik ve konuları bu tümleşik geliştirme ortamını kullanarak anlatacağız). Eğer IDLE tümleşik geliştirme ortamını kurduysanız, programı çalıştırdığınızda karşınıza şöyle bir ekran gelecektir:


Bu gördüğünüz ekran "Python Etkileşimli Kabuğu"dur. Python etkileşimli kabuğu, adından da anlaşılacağı üzere, Python programlama dili ile etkileşim halinde bulunabileceğiniz, asıl programınızda kullanacağınız birkaç satırlık kodları program içerisine dahil etmeden önce deneyip sonuçlarını görebileceğiniz ve eğer varsa bu kodlardaki hataları tespit edip düzeltebileceğiniz bir alandır.

Şimdi etkileşimli kabukta ilk kodlarımızı yazarak Python programlamaya ufaktan başlayalım.


Birçok programcının programlamaya ilk başladığı zaman yazdığı "Hello World" ya da Türkçesi ile "Merhaba Dünya" yazarak biz de ilk kod satırımızı yazmış olduk. Şimdi bu kod satırını inceleyelim.

">>>" sembolü, bize Python etkileşimli kabuğunun herhangi bir komutu çalıştırmak için hazır olduğunu gösterir. >>> işaretinden sonra istediğimiz kod satırını yazıp çalıştırabiliriz. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi şudur. Komutu yazarken >>> işaretinden sonra kesinlikle boşluk bırakıp kod yazmaya başlamamalısınız. Çünkü Python programlama dilinde boşluk ifadesi de tıpkı a,b,c,1,2,3 gibi bir karakter olduğu için ve Python yapısı gereği boşluk karakterini kod satırları başında kabul etmediği için şu şekilde bir hata ile karşılaşırsınız:


Burada aldığımız hata "Syntax Error" yani "Sözdizimi Hatası"dır. Fakat bu aşamada siz Python etkileşimli kabuğu ile kod yazarken kod satırı başında boşluk karakteri bırakırsanız hata alacağınızı bilmeniz yeterlidir. Python'da hata türleri ileriki konularda anlatılacaktır.

Yazdığımız kodu incelemeye devam edersek eğer, burada yazdığımız komutun "tırnak işareti" içerisinde olduğunu fark ederiz. Komutumuzun tırnak işareti içerisinde olması, bizim "karakter dizisi" yazdığımızı gösterir. İngilizcede buna "string" denmektedir. Peki her zaman komutumuzu tırnak işaretleri içerisinde yazmak zorunda mıyız? Buna cevabımız hayır olacaktır. Çünkü Python'da birçok veri tipi mevcuttur ve eğer biz sayısal bir komut yazarsak bunu tırnak işareti içerisine almadan direk yazmamız gerekir.


 Yukarıda da gördüğünüz gibi 3,5,1.5 gibi sayısal değerler yazmak istersek tırnak işareti koymayız ve bu sayısal değer yazdığımızı gösterir. Eğer 3,5 gibi bir sayıyı tırnak işareti içerisine yazarsak, o halde yazdığımız sayı Python tarafından bir sayı olarak değil, bir karakter dizisi olarak görülecektir ve üzerinde matematiksel işlemler gerçekleştirmemize imkan vermeyecektir. Matematiksel işlemler demişken, Python etkileşimli kabuğunda matematiksel işlemler gerçekleştirmek de mümkündür.


Yukarıda da gördüğünüz üzere sayısal karakterler üzerinde toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi işlemler gerçekleştirilebilmektedir.


Karakter dizileri üzerinde de bu şekilde bir işlem gerçekleştirmek mümkündür. Fakat gördüğünüz gibi iki karakter dizisini birleştirirken Python etkileşimli kabuğunda "+" işareti koymak şart değildir.

Gördüğünüz gibi Python etkileşimli kabuğunda birçok işlem gerçekleştirmek mümkündür. Sizde programlarınızı yazarken aklınıza takılan kod satırlarını programınıza eklemeden önce Python etkileşimli kabuğunda deneyip kontrol edebilirsiniz. 

Bir sonraki bölüme geçmeden önce bu bölümde öğrendiklerinizi Python etkileşimli kabuğunda denemeyi unutmayın, iyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder