ASCII KARAKTER KODU NEDİR ?

 ASCII açılımı, "American Standard Code for Information Interchange - Bilgi Değişimi için Amerikan Standart Kodlama Sistemi"dir. ASCII, Latin alfabesi üzerine kurulu 7 bitlik bir karakter kümesidir. 1963 yılında ANSI(American National Standards Institute - Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü) tarafından standart olarak sunulmuştur.

ASCII' de 33 adet basılmayan kontrol karakteri ve 95 adet de basılan karakter bulunmaktadır. Burada bahsettiğimiz basılmayan kontrol karakteri ve basılan karakter ifadelerinin anlamı ise şudur; basılmayan kontrol karakterleri metnin akışını kontrol eden ekranda görünmeyen karakterlerdir, basılan karakterler ise ekranda görünen ve okuduğunuz metni oluşturan karakterlerdir. Zamanla bu basılmayan kontrol karakterleri ve basılan karakterler yetersiz kaldığı için, ASCII karakter tablosu genişletilmiş ve 128 karaktere ek olarak 128 karakter daha eklenerek 256 karaktere ulaşmış ve 8 bitlik genişletilmiş ASCII karakter tablosu ortaya çıkmıştır.

"Peki ASCII karakter tablosuna neden ihtiyaç duyulmuştur?" gibi bir soru sizin de aklınıza gelmiş olabilir. Bunun sebebi şudur; 1963 yılından önce her bilgisayar üreticisi kendi karakter tablosunu oluşturuyor ve onu kullanıyordu. Zamanla bilgisayar üreticileri artıp bilgisayarların birbirleri ile olan ilişkileri de doğru orantılı olarak artınca bu durum bir sorun haline geldi. Çünkü X marka bilgisayar üreticisinde a karakterinin karakter tablosundaki karşılığı mesela 30 iken, Y marka bilgisayar üreticisinde a' nın karakter tablosundaki karşılığı 40 olabiliyordu. Bu durum bilgisayarlar arasında veri aktarımında türlü sıkıntılar oluşmasına sebebiyet vermeye başlamıştı. Bu sebeple bilgisayar üreticilerinin ortak bir karakter tablosu kullanması fikri ortaya atılmıştır. Sonuç olarak bilgisayar üreticileri bir araya gelerek ASCII karakter tablosunu kabul etmişler ve yaşanan sıkıntılar da  ortadan kalkmıştır.

Aşağıda bahsettiğimiz ASCII karakter tablosu(7 bitlik) yer almaktadır.





Share:

0 yorum:

Yorum Gönder