PYTHON' DA DEĞİŞKENLER VE VERİ TİPLERİ

 Bir önceki bölümde Python' da ekrana yazı yazdırma komutunu (print fonksiyonu) görmüştük. Bu bölümde ise değişken nedir, Python' da değişken nasıl tanımlanır ve Python' da en çok kullanılan veri tipleri nelerdir, bunları göreceğiz.

Değişken, kullanıcıdan aldığımız verileri tutan veya programda bizim direkt değer atayarak oluşturabildiğimiz yer tutuculardır. Şu şekilde oluşturulur:


KOD ÇIKTISI:


"Değişken adı = atadığımız değer" ya da "değişken adı = "atadığımız değer" " şeklinde bir yazımı vardır. Ayrıca kullanıcıdan aldığımız bir değeri de yine bu şekilde bir değişkene atamamız mümkündür. Fakat kullanıcıdan değer almayı henüz öğrenmediğimiz için bunu daha sonra göreceğiz.

Oluşturduğumuz iki adet değişkenden birinde çift tırnak işareti kullanarak değişken oluşturduğumuzu diğerinde ise direk değeri yazdığımızı fark etmişsinizdir. Bunun sebebi sayısal değerlerin tırnak içerisinde yer almamasıdır.

Python' da bir değişken oluştururken veri tipini de yanında belirtmemize gerek olmadığını görmüşsünüzdür. Çünkü Python yapısı gereği bunu otomatik algılayabilmektedir. Fakat biz program yazarken bir değişkenin tipini öğrenme gereği duyabiliriz. Bunun için de "type()" isimli hazır bir fonksiyon kullanarak istediğimiz değişken ya da değerin tipini öğrenmemiz mümkündür. Mesela az önce oluşturduğumuz değişkenlerin tiplerini bu fonksiyonu kullanarak öğrenelim.


KOD ÇIKTISI:


Gördüğümüz gibi ilk değişken "str" yani "string" tipinde, diğeri ise "int" yani "integer" tipinde oluşturulmuştur. Bu iki veri tipi Python' da belki de en çok karşılaşacağınız ve belki de en çok kullanacağınız veri tipleridir. Tabi bunların dışında da birçok veri tipi mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

İnteger = Tam sayıları ifade eder.(2, 5, 7 gibi)
Float = Ondalıklı sayıları ifade eder.(2.7, 8.6 gibi)
Complex = Karmaşık sayıları ifade eder.(3+2j gibi)
String = Harf, rakamları ya da bunların bir arada kullanımlarını ifade eder.("2 değişken oluşturduk." gibi)
List = Farlı türdeki verileri [] içerisine virgüllerle sıralayarak listeleyebildiğimiz veri tipidir.(["deger1","deger2","deger3"] gibi)
Tuple = Farlı türdeki verileri () içerisine virgüllerle sıralayarak listeleyebildiğimiz veri tipidir.(("deger1","deger2","deger3") gibi)
Set = Farlı türdeki verileri {} içerisine virgüllerle sıralayarak listeleyebildiğimiz veri tipidir.({"deger1","deger2","deger3"} gibi)
Dictionary = Adından da anlaşılacağı üzere sözlük mantığında oluşturulan bir veri tipidir. "Anahtar: değer" mantığı ile {} parantezleri içerisine virgüllerle sıralanarak verilerin yerleştirildiği veri tipidir. ({1:"değer1", 2:"değer2"} gibi bir yazımı vardır.)
Boolean = True ya da False değerini alabilen veri tipidir.(degiskenAdi = False/True şeklinde oluşturulur)

Görüldüğü gibi Python üzerinde işlem gerçekleştirebileceğimiz birçok veri tipi mevcuttur. Zamanla yeni konuları öğrendikçe bu veri tiplerinin de kullanımlarını göreceğiz. Bu bölümde öğrendiklerinizi tekrar etmeyi ihmal etmeyin. İyi çalışmalar.
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder