PHP "ECHO()", "PRİNT()" VE "PRİNTF()" KOMUTLARI

 Bir önceki bölümde PHP programlama dili hakkında genel anlamda fikir sahibi olabileceğimiz bilgiler edinmiştik. Bu bölümde ise artık yavaştan PHP programlama dili ile programlamaya başlayacağız. İlk olarak öğreneceğimiz komutlar "echo()", "print()" ve "printf()" komutlarıdır.

Öğreneceğimiz bu üç komutunda işlevleri aynıdır ve üç komut da console ekranına yazı yazdırmamızı sağlayan komutlardır. Yazılımları ise şu şekildedir:


KOD ÇIKTISI:


Gördüğünüz gibi echo, print ya da printf yazdıktan sonra parantez("(") ve ardından tırnak(" " ") açarak ekrana istediğimiz ifadeyi yazıyoruz ve açtığımız tırnak ile parantezi kapatıp noktalı virgül(";") koyarak işlemlerimizi tamamlamış oluyoruz. Ayrıca echo için parantez açıp kapatmanın şart olmadığını, sadece tırnak işaretleri arasında da yazmanın yeterli olduğunu fark etmişsinizdir. Bu sayede kodun çıktısında da gördüğünüz gibi console ekranına istediğimiz ifadeyi yazdırmış oluyoruz.

Burada dikkatinizi çeken iki nokta olmuş olabilir. Bunlardan ilki, kodların başında bulunan "<?php" ve kodların sonunda bulunan "?>" ifadeleridir. PHP' nin "sunucu taraflı(server side)" çalışan, HTML ile uyumlu bir betik dili olduğunu önceki bölümden hatırlıyorsunuzdur. Proje dosyalarımızda HTML PHP ile iç içe yazılabildiği için bu dosyaları çalıştırdığımızda nerede PHP kodu olduğunu PHP yorumlayıcısına belirtmemiz gerekir. Bunun için de bu ifadeleri kullanmamız gerekmektedir.

İkinci dikkatinizi çeken nokta ise Hello World ifadelerinden sonra gelen "<br>" ifadeleri olabilir. Bunlar HTML kodlarıdır. Az öncede belirttiğimiz gibi HTML ve PHP iç içe yazılabildikleri için bu şekilde yazımlar normaldir. Bu kullandığımız ifade bir alt satıra geçmemizi sağlayan bir HTML kodudur.

Evet bu bölümde ekrana yazılar yazmamızı sağlayan echo(), print() ve printf() komutlarını her programcının programlamaya başladığında ilk yazmış olduğu Hello World ifadesini yazdırarak öğrenmiş olduk. Bir sonraki bölüme geçmeden önce bu bölümde öğrendiklerinizi tekrar etmeyi unutmayınız. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder