C++ KOŞUL İFADELERİ

 Bir önceki bölümde C++' da karşılaştırma ve mantık operatörlerini görmüş ve farklı örneklerle kullanımlarını incelemiştik. Bu bölümde ise programlama yaparken sıkça kullandığımız yapılardan bir tanesi olan "koşul ifadeleri" konusunu görüyor olacağız.

Koşul ifadeleri, verileri belirli koşullar çerçevesinde kıyas ederek, kıyaslama sonucuna göre farklı işlemler yapılmasını sağlayan kod bloklarıdır. C++ içerisindeki koşul ifadeleri "if - else if - else" şeklindedir.

If, Türkçesi ile "eğer" anlamına gelir ve kod içerisinde de "eğer ..... işlem öyleyse, ya da eğer .... işlem öyle değilse" demenin koddaki karşılığıdır. Yani kısaca kod içerisinde koşul bildirmemizi sağlayan bir kod bloğudur.

Else if kod bloğu da "eğer öyle değilse" demenin koddaki karşılığıdır. Yani biz bir kod yazıyoruz ve birden fazla ihtimal barındıran bir işlem gerçekleştireceğiz ve her farklı ihtimal için de farklı sonuçlar döndürmek istiyoruz. O zaman if ile başlarız, else if ifadeleri ile diğer ihtimallerimizi ve bu ihtimaller sonucu olacakları sıralarız ve else ile de yine if ve else if' ler dışındaki diğer bütün ihtimallerde kodun ne yapması gerektiğini belirtip kodu tamamlamış oluruz.

Son olarak else kod bloğu da if ve else if' deki koşulların sağlanmadığı diğer bütün durumlarda yapılacak işlemler için kullanılır. Şimdi bu kod bloklarını bir örnek eşliğinde inceleyelim.


Program çıktısı

Programımızda, kullanıcıdan bir sayı girmesini istedik ve bu sayıyı if - else if - else kod bloklarını kullanarak belirlediğimiz koşullara tabi tuttuk. Sonuç olarak kullanıcının girdiği sayıya bağlı olarak, uygun olan kod bloğu çalıştı ve ona göre bir sonuç kullanıcıya sunulmuş oldu. Koşul ifadelerini bu şekilde kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda tek bir koşula bağlı işlem yaptırmak istediğinizde de else if kod bloğunu kullanmadan, sadece if ve else kod blokları ile de işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Sizde programlarınızda bu şekilde verileri belli koşullara tabi tutmanız gerektiği durumlarda bu kod bloklarını kolaylıkla kullanıp işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder