BÜYÜK VERİ (BİG DATA) NEDİR ?

 

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte toplanan verinin miktarı da önemli oranda artış göstermiş ve bununla birlikte de son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir kavram olan "Büyük Veri" terimi ortaya çıkmıştır. Biz de bir süredir karşımıza sıkça çıkan ve bundan sonrasında da hayatımızda sürekli yer edinecek gibi görünen bu kavramı sizler için derledik. Keyifli okumalar.

Büyük Veri, İngilizcesi ile "Big Data"; toplumsal medya paylaşımları, ağ günlükleri ,bloglar, fotoğraf, video, log dosyaları gibi değişik kaynaklardan toparlanan tüm verilerin, anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmesi için bir araya getirilmiş haline denir. Diğer bir deyişle, birçok kaynaktan toplanılıp bir araya getirilmiş hacimli veri kümeleridir de diyebiliriz. Daha sonra bu veriler çeşitli veri işleme yöntemleri kullanılarak anlamlı bilgiler haline getirilmektedirler.

Büyük verinin kullanım alanlarının başında firmaların müşteri davranışlarını inceleyerek doğru karar ve stratejiler geliştirmesi gelmektedir. Bu sayede firmalar, müşterilerine daha iyi ve kaliteli hizmet sağlarken, aynı zamanda müşterilerin ihtiyaçlarını ve isteklerini de daha iyi bir şekilde analiz edip, ona uygun karar ve stratejiler oluşturmaktadırlar. Bunun dışında öğrenme süreçlerinin bireyselleştirilmesinde; hastanelerin hastalarına yönelik etkili, bireysel, kişiselleştirilmiş, tıbbi hizmetler sunabilmesinde ve daha birçok alanda büyük veri işlenip kullanılmaktadır.

Büyük veriden bahsederken, onu oluşturan beş unsurdan bahsetmemek olmaz. Bu beş unsur genel olarak 5v olarak da açıklanmaktadır. Bunlar; Variety(Çeşitlilik), Velocity(Hız), Volume(Veri Büyüklüğü), Verification(Doğrulama) ve Value(Değer) şeklinde sıralanabilir. Şimdi bunların neyi ifade ettiklerinden kısaca bahsedelim.

  • Variety(Çeşitlilik): İşlemek amacı ile bir araya getirilmiş, farklı formattaki verileri ifade etmektedir.
  • Velocity(Hız): Büyük verinin üretilme hızından bahsetmektedir.
  • Volume(Veri Büyüklüğü): Verinin sahip olduğu büyüklüğü, hacmi ifade etmektedir.
  • Verification(Doğrulama): Verinin doğruluğu ve güvenliğini ifade etmektedir. Aynı zamanda elde edilen verilerin kimler tarafından görülüp görülemeyeceğini da kapsamaktadır.
  • Value(Değer): En önemli bileşendir diyebiliriz. Büyük verinin işlendikten sonra, o kuruma ya da şirkete bir değer ve katkı sağlayıp sağlamaması durumunu ifade etmektedir.
Büyük veriler söz konusu olduğunda bu beş unsuna çok dikkat etmek gerekmektedir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder