SANAL GERÇEKLİK(VIRTUAL REALITY) VE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK(AUGMENTED REALITY) NEDİR ?

 

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte adını daha önce hiç duymadığımız ya da duysak bile ne anlama geldiğini pek bilmediğimiz kavram miktarı da git gide artmaya başladı. Bu kavramlardan iki tanesi de "Sanal Gerçeklik" ve "Artırılmış Gerçeklik" kavramlarıdır. Teknoloji ile ilgili olan bu iki kavramı daha önce duymuş olsak dahi bir çoğumuz ya ne olduğunu bilmemekte ya da bu iki kavramı birbirine karıştırmaktadır. Bizlerde kafalardaki bu karışıklığı gidermek adına Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik nedir ve aralarındaki farklar nelerdir, bunları bu bölümde sizler için derledik. Keyifli okumalar ...

Sanal Gerçeklik, İngilizcesi ile "Virtual Reality"; teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgularla gerçek dünyanın sanal bir hale getirilmesi durumudur. Diğer bir deyişle gerçek evrenin sanallaştırılması da diyebiliriz. Fakat Artırılmış Gerçeklik İngilizcesi ile "Augmented Reality"; gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır. 

Sanal Gerçeklik Gözlükleri geliştirerek insan duyularının kandırılabileceği fikri ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Bell Laboratuvar'larında 1965 senesinde "Ivan Sutherland" tarafından sunulmuştur. Fakat Artırılmış Gerçeklik kavramını literatüre 1990 yılında Boeing üzerinde çalışan "Thomas Caudell" tarafından kazandırıldığına inanılmaktadır.

Bu iki kavram arasındaki farklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sanal Gerçeklik, gerçek hayattan tamamıyla soyutlanmış bir deneyim sunarken, Artırılmış Gerçeklik, gerçek hayatın üzerine inşa edilerek onu daha interaktif hale getirmektedir.
  • Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını herhangi bir uygulamayı kullanır gibi kullanabilirsiniz. Fakat Sanal Gerçeklik uygulamalarında, mutlaka tüm görüş alanınızı kaplayacak ve işittiklerinizi kontrol edecek bir ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Sanal Gerçeklikte, gerçek hayattan koparak tamamen sanal dünyada hareket edersiniz fakat Artırılmış Gerçeklikte, gerçek dünyayı yaşamaya ve deneyimlemeye devam edersiniz.
  • Sanal Gerçeklikle, sanki fiziksel olarak oradaymış gibi hareket edebilir ve yukarı, aşağı, sağa, sola ve arkaya bakabilirsiniz. Artırılmış Gerçeklikte ise, telefonunuzun kamerasında görünen gerçek dünyanın üzerine metin veya görüntüler gibi içerikleri içeren bir bilgi katmanının yerleştirilmesi hiyerarşisi üzerine bir deneyim yaşarsınız.

Sonuç olarak Sanal Gerçeklikte ses, konum, görüntü ve buna benzer unsurlarla gerçek dünyanın sanal bir taklidi oluşturulur ve deneyimlerinizi buna göre yaşarsınız ancak Artırılmış Gerçeklikte gerçek dünyayı deneyimlemeye devam edersiniz. Sadece gerçek dünya üzerine birtakım görüntüler ve metinler eklenerek gerçeklik artırılmış olur.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder