W3(WWW) NEDİR ?

Günümüzde telefonlar, bilgisayarlar, tabletler ve daha birçok teknolojik ürün hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumdadır. Öyleki onlarsız kısa bir süre için bile olsa dışarı dahi çıkmamız imkansız hale gelmiştir. Teknolojiyi bu kadar hayatımızın merkezi haline getiren ise her şeye ulaşmamızı sağlayan internettir. İnternet olmadan teknolojik ürünler bir hiç konumundadır. Bu bölümde de internete bağlandığımızda karşımıza ilk çıkan şey olan "www(w3)" kavramının ne olduğu, kullanım amacı gibi konulara değinerek her gün defalarca kullandığımız internetin bu vazgeçilmezi hakkında bilgiler ediniyor olacağız. 

Www açılımı ile "World Wide Web" Türkçesi ile "Dünya Çapında Ağ" ifadesi ilk olarak 1990 yılında Tim Berners-Lee ve Robert Cailliau tarafından geliştirilmiş ve CERN içinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu iki bilim insanı, verilere herhangi bir bilgisayardan herhangi bir yerde tek bir arayüz üzerinden ulaşımının olmasını amaçlıyor ve bunun üzerine çalışıyorlardı. Bu düşünceden hareketle www sistemini geliştirdiler ve CERN içerisinde kullanıma sundular. Ancak daha sonra bu sistemin hayatın her alanında kullanımının insanlara çok büyük kolaylıklar sağlayacağı anlaşılınca www sistemi kısa sürede çok büyük gelişmeler gösterdi ve herkesin kullanımına sunuldu.

   

Www, internet üzerinde birbiri ile bağlantılı web sayfalarından (hiper metin dokümanı) oluşan bir sistemdir ve bu sisteme bilgisayarlarda yüklü olan web tarayıcı programları vasıtası ile erişilir. Erişimi sağlanılan bu web sayfalarında videodan metine, resimden oyuna değin birçok tipte ve özellikte ögelere ulaşım mümkündür.  Web sayfalarına erişim için kullanılan web tarayıcı programlarına "Google Chrome", "Internet Explorer", "Opera", "Mozilla Firefox" örnek olarak verilebilir.

Bilgiyi yayma ve alma gibi konularda tanıdığı imkanlar ve aynı zamanda sağladığı kolay kullanım imkanları sayesinde www, günümüzde  internet servisleri arasında en hızlı kendisini geliştiren sistem haline gelmiştir. World Wide Web geliştirilmeden önce farklı tipteki verilerin gönderimi ve alımını sağlamak çok zordu. Hatta donanım ve yazılım bağımsız olarak ulaşımı neredeyse imkansızdı. Bu anlamda www sisteminin geliştirilmesi ve herkesin kullanımına sunulması veri paylaşımı açısından çok büyük kolaylıkları beraberinde getirmiştir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder