URL NEDİR ?

 İnternet kullanıcı sayısı her geçen gün artmakta. Bununla birlikte internetteki içerik sayıları da gün geçtikçe benzer oranda artış sergilemektedir. İçerik sayısının artması ile birlikte bu içeriklere ulaşım yeri olan internet siteleri de bir hayli artış göstermekte ve tabiki aynı şekilde URL sayısında da aynı sebeplerden ötürü hızlı bir artış görülmektedir. Peki, her internet sitesi için var olan ve farklı olan URL adını verdiğimiz bu kavram nedir, amacı nedir, şimdi bu ve buna benzer soruların cevaplarını öğrenelim.

URL, açılımı "Uniform Resource Locator", Türkçesi ile "Bir örnek Kaynak Yorumlayıcı - Tekdüzen Kaynak Bulucu"; internetteki bir kaynağa ait, belirli bir formata sahip, tarayıcıdan istediğimiz kaynağa ulaşmamızı sağlayan bir yapıdır. 1994 yılında "Tim Berners-Lee" tarafından oluşturulmuştur. URL yapısına örnek vermek gerekirse "https://softmagicc.blogspot.com" sitemize ait bir URL'dir diyebiliriz. Bunun dışında "https://www.google.com" Google' a ait, "https://www.youtube.com" Youtube' a ait URL'lerdir.

URL kullanmanın amacı, internet sitelerinin kaynağını belirterek kullanıcıların daha kolay ve hızlı bir şekilde hedefledikleri siteye ulaşmalarını sağlamaktır. Büyük miktardaki veriler, URL sayesinde kısa bir link haline gelmiş olarak kullanıcılara sunulmuş olur. Bu sayede kullanıcılar rahatlıkla istedikleri kaynaklara ulaşım sağlarlar.


Ayrıca URL dediğimiz sitelere ait linkler, içerisinde o sitelere ait verileri bulunduran bir yapıyı bünyelerinde barındırmaktadır. Genel olarak "protokol (http:// ya da https://)", "alan adı-domain (siteadı.com)" ve son olarak "kaynak konumu (/kaynakadı.html)" şeklinde üç bölümü URL'ler içerisinde bulundurmaktadırlar. Bu bölümler "kesme işareti (/)" ile birbirlerinden ayrılmaktadır. Böylelikle bir URL adresine baktığınızda kolaylıkla bu bahsedilen bölümleri birbirinden ayırabilirsiniz.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder