ISDN NEDİR ?

Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren ISDN kavramı nedir, amaçları ve sağladığı kolaylıklar nelerdir, bunun gibi soruların cevaplarını şimdi hep birlikte görelim.

ISDN açılımı "Integrated Services Digital Network", Türkçesi ile "Bütünleştirilmiş Sayısal Ağ Hizmetleri", normal telefon hatları başta olmak üzere geleneksel PSTN (Kamusal Anahtarlı Telefon Ağı) devreleri üzerinden yüksek hızlı entegre ses, görüntü ve veri aktarılmasını sağlayan bir dizi iletişim protokolünün genel adıdır. ISDN' nin temel amacı, kullanıcılarına tam entegre bir şekilde birçok veri türünde dijital hizmetler sağlamaktır. Bu hizmeti kullanabilmek için modemin dışında, her iki uçta da bazı özel adaptörler kullanmak gerekir ve bu sayede normal hatlar üzerinden yüksek hızlara çıkılabilmektedir.

ISDN kullanmanın avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hata oluşma olasılığı düşüktür.
  • İletişim hızı diğer telefon hatlarına kıyasla daha yüksektir.
  • Sınırsız bir haberleşme olanağı sunar.
  • Oldukça güvenlidir.
  • Farklı türdeki verileri aynı hat üzerinden iletebilmektedir.
  • Hem sayısal hem de analog hatlara ulaşım sağlayabilmektedir.

İki tip ISDN vardır. Bunlar PRI ve BRI olarak isimlendirilmektedir. PRI açılımı "Primary Rate Interface", Türkçesi ile "Birincil Hız Arayüzü", ISDN ağı ile bir kullanıcı arasında çoklu dijital hizmet verisi taşımak maksadıyla kullanılmaktadır. BRI 'nın açılımı ise "Basic Rate Interface" Türkçesi "Temel Hız Arayüzü", önceliği ses hizmeti sağlamaktır. Fakat ses ve kullanıcı verileri için B kanalını, veri ve ağ hizmetleri için D kanalını kullanarak ses dışındaki veri iletimlerinde de kullanılmaktadır.

Ayrıca ISDN üç adet iletişim kanalına sahiptir. Bunlar B, D ve H kanallarıdır. B kanalı ses, veri, görüntü verilerinin aktarımı için kullanılır. D kanalı iletişimin sağlıklı bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediği ile ilgili senkronizasyonların yapılması için kullanılır. H kanalı ise B kanalının yaptığı işi daha geniş bir bant aralığı ile sağlamaktadır.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder