MYSQL İNSERT KOMUTU

 Bir önceki bölümde MySQL' de ALTER TABLE komutunu incelemiştik. Bu bölümde ise MySQL' de "İNSERT" komutunu inceliyor olacağız. 

İNSERT komutu, MySQL' de oluşturulmuş olan tablolara veri eklenilmesini sağlayan komuttur. Yazımı temelde iki şekilde olmaktadır. İlki ile başlayalım:


Sorguya "INSERT INTO" komutu ile başlayıp ardından tablo adı ve parantez içerisine sütun adlarını yazıyoruz. Daha sonra sütunlara gelecek değerleri eklemek için ise "VALUES" ifadesini yazıp yine parantez içerisine sütunları ne sırada yazdıysak, sütunlara gelecek verileri de aynı sıra ile yazarak sorgumuzu tamamlamış oluyoruz. Sonuç olarak tablomuzun son hali şu şekilde olmaktadır:


Aynı sorguyu şu şekilde de yazmak mümkündür:


Yine tabloya veri ekleme işlemi gerçekleştirmiş olduk. Fakat bu sefer tablo adından sonra "SET" ifadesini kullanıp sütun adlarını direk alacakları değerler ile eşitleyerek yazmış olduk. Bu işlemin sonucunda da tablonun son hali şöyledir:


Önceki sorguda 1. id' ye sahip veri eklenmişti. Şimdi de 2. id sırasına ait veri tabloya eklenmiş oldu. Burada dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi, verileri eklerken id sütununa hiçbir şekilde işlem gerçekleştirmememizdir. Çünkü id, yapısı gereği veri eklendikçe otomatik artacak şekilde oluşturulmuş bir bileşendir. İlerleyen konularda SELECT komutu görüldüğünde İNSERT komutu ile SELECT komutunun da birlikte kullanımı incelenecektir. 

Sizde bu iki yazım türünden istediğinizi seçerek verilerinizi oluşturduğunuz tablolara ekleyebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder