DNS NEDİR ?


Bu bölümde birçok yerde adına sıkça rastladığımız "DNS" kavramı nedir, amacı nedir gibi soruların cevaplarını inceliyor olacağız.

DNS; açılımı, "Domain Name System" Türkçesi ile "Alan Adı Sistemi", 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini IP' e çevirmek için kullanılan bir sistem olup bu sayede cihazların birbirleri ile haberleşmelerini sağlamaktadır. 1984 yılında, interneti kullanan cihazların sayısının gittikçe artmasından ötürü IP çözümlemelerinin daha hızlı, daha kolay ve depolama sorunlarına bir çözüm olması sebebi ile bu protokol oluşturulmuştur.

Kullanım amacına değinmek gerekirse de makine ve alan isimleri ile IP adresleri arasındaki dönüşümü sağlamaktadır diyebiliriz. Makine ve alan isimleri kullanımı kolay ve rahat anlaşılabilir olduğu, ancak IP adreslerinin hatırlanması ve kullanımı kolay olmaması nedeni ile böyle bir dönüşüm gerekli görülmüştür. DNS de bu dönüşümü sağlamak için oluşturulan bir protokol olmuştur.

En çok tercih edilen DNS sunucu yazılımlarına örnek vermek gerekirse Microsoft DNS, PowerDNS ve BIND gibi yazılımları örnek verebiliriz. 

İhtiyaç duyulduğu taktirde DNS değişikliği yapmak da mümkündür. Genellikle hızı ve güvenliği artırmak, web sitesi denetimini sağlamak ya da belirli bir siteye erişim sağlayabilmek amaçları ile DNS değişikliği yapılmaktadır.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder