MYSQL ALTER TABLE KOMUTU

 Bir önceki bölümde MySQL' de CREATE komutu konusunu görmüştük. Bu bölümde ise yine MySQL' de sıkça kullanılan komutlardan bir tanesi olan "ALTER TABLE" komutunu inceliyor olacağız.

ALTER TABLE komutu, önceden oluşturulmuş olan bir tablo üzerinde sütun silme-ekleme-güncelleme vs. işlemleri gerçekleştirmemizi sağlayan bir komuttur. Sütun ekleme işlemi ile başlayarak ALTER TABLE komutunu inceleyelim.


Örneğimizde ogrenci isminde bir tabloya adres isminde bir bileşen daha eklemekteyiz. ALTER TABLE ile bir sütun eklerken ALTER TABLE komutundan sonra tablo adı ve ardından "ADD" komutu yazılır. Sonra yeni eklenecek bileşenin ismi ve tip bilgileri girilerek sorgu tamamlanmış olur. Sorgu çalıştırıldıktan sonra tablonun son hali şu şekildedir.


Tabloda önceden eklenmiş isim ve soyisim alanları varken ALTER TABLE komutu ile eklenen bileşenle birlikte artık adres alanı da yer almaktadır. Şimdi de var olan bir bileşeni silmeyi görelim.


Bir tablodan var olan bir sütunu silerken yine ilk olarak ALTER TABLE komutu ve ardından tablo adı yazılarak başlanır ve bu sefer "DROP" komutu ile devam edilir ve son olarak silmek istenilen sütunun adı yazılarak sorgu tamamlanır. Komut çalıştırıldığında tablonun son hali şu şekilde karşımıza çıkmaktadır.


Görüldüğü üzere az önce ADD komutu ile eklediğimiz adres alanını DROP komutu ile tablodan silmiş bulunmaktayız. ALTER TABLE komutu ile bir bileşenin verilerini güncellemek de mümkündür. Şimdi de bunu görelim.


Örnekte ALTER TABLE ve tablo adı ile komutu yazmaya başladıktan sonra bu sefer "CHANGE COLUMN" ifadesini kullandık. Bu komut var olan bir bileşenin adı ve tipi bilgisini değiştirmemizi sağlayan bir komuttur. Sorguyu yazarken CHANGE COLUMN ifadesinden sonra eski sütun adı ve ardından yeni sütun adı ve tipi bilgisi girilerek sorgu tamamlanmış olur. Biz örneğimizde sütunumuzun adını değiştirmek istemediğimiz için eski sütun adına da yeni sütün adına da aynı ismi yazdık. Bu işlemi "MODIFY" komutu da kullanarak şu şekilde yapabilirdik.


ALTER TABLE ve tablo adını yazdıktan sonra "MODIFY COLUMN" ifadesini kullanıyoruz ve daha sonra bileşen adı ve tipi bilgisini yazarak sorguyu tamamlamış oluyoruz. Burada dikkat edilecek husus CHANGE komutundaki gibi eski ve yeni bileşen adını yazmamamızdır. Bunun sebebi MODIFY komutunun bileşen adı değil, sadece tipini değiştirebilme yeteneğine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Son olarak ALTER TABLE komutu ile tablonun adını da değiştirmek mümkündür. Bu da "RENAME" komutu ile şu şekilde yapılabilmektedir.


Örneğimizde de görüldüğü üzere ALTER TABLE ve o anki tablo adı yazıldıktan sonra "RENAME TO" komutu kullanılarak yeni tablo adı yazılır ve sorgu tamamlanmış olur. Bu sayede ogrenci ismine sahip tablomuzun adı artık ogrenciler olarak değiştirilmiş olur. 


Veritabanımız içerisinde yer alan tablolara da baktığımızda tablomuzun adının ogrenciler olarak değiştiğini görmemiz mümkündür. Sizde ALTER TABLE komutu ile birlikte yapmak istediğiniz değişikliğe bağlı olarak istediğiniz komutu kullanıp tablolar üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder