MYSQL CREATE KOMUTU

 Bir önceki bölümde MySQL' de veri tipleri konusunu görmüştük. Bu bölümde ise artık "CREATE" komutu ile birlikte MySQL' deki komutları tek tek incelemeye başlayacağız.

Create komutu MySQL' de bir şeyler oluşturmamızı sağlayan komuttur. Bu komutu kullanarak yeni veritabanları ve tablolar oluşturmak mümkündür. Yeni bir veritabanı oluşturarak bu komutun yazım şeklini görelim.

CREATE DATABASE veritabanı_ismi;

CREATE komutunu kullanarak yeni bir veritabanı oluşturmak bu kadar kolaydır. Bu komut ile istediğiniz isme sahip birçok veritabanı oluşturabilirsiniz. Şimdi CREATE komutu ile tablo oluşturmayı da görelim.

CREATE TABLE tablo_ismi (id INT(11) UNSIGNED AUTO_INCREMENT PRİMARY KEY

isim VARCHAR(20) NOT NULL, soyisim VARCHAR(40) NOT NULL);

Tablo oluştururken bu sefer komutunuzu yazmaya "CREATE TABLE" diyerek başlarsınız. Daha sonra tablo ismini yazıp parantez içerisine sırası ile tablo bileşenlerini özellikleri ile eklersiniz. Burada yapılan işlem aslında MySQL-Front arayüzü üzerinde veritabanı, tablo ve bileşen oluşturma ile aynı olaydır. Hangi yöntemi seçeceğiniz size kalmıştır. Parantez içerisinde gördüğünüz "AUTO_INCREMENT" id bileşeninin otomatik artarak değerler alacağını, "PRIMARY KEY" birincil anahtar olduğunu ve "NOT NULL" ifadesi ise belirtilen bileşenin mutlaka bir değer alması gerektiğini yani boş bırakılamayacağını belirtmektedir. Bu yazılan komutta id, isim ve soyisim adlarında 3 adet bileşen oluşturulmuştur. Tablo adı olarak ogrenci yazdığınızı varsayarsanız o zaman oluşturduğunuz tablo MySQL-Front uygulamasında şu şekilde gözükecektir.


MySQL-Front programında bu komutları yazıp çalıştırmak için "SQL Editörü" yazan butona tıklamanız ve ardından gelen ekrana komutunuzu yazıp "Çalıştır (ya da F9)" butonuna tıklamanız gerekmektedir. 

Sizde dilerseniz uygulama arayüzü üzerinden ya da CREATE komutunu kullanarak veritabanı, tablo ve bileşenlerinizi oluşturabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder