MYSQL REPLACE KOMUTU

 Bir önceki bölümde MySQL' de INSERT komutu konusunu görmüştük. Bu bölümde ise MySQL' de "REPLACE" komutunu inceliyor olacağız.

REPLACE komutu tıpkı INSERT komutu gibi veritabanı tablolarına veri eklememizi sağlayan MySQL komutlarından bir tanesidir. Ancak INSERT komutundan farklı olarak id bazlı ekleme yapar ve eklenilmek istenen id değerinde zaten bir veri mevcutsa eski veriyi silip yeni verileri ekler. Onun dışında ekleme işlemini INSERT komutu ile aynı şekilde gerçekleştirmektedir. Hemen bir örnek ile REPLACE komutunun kullanımını görelim.


Örnekte de görüldüğü üzere sorguya "REPLACE INTO" komutu ile başlıyoruz ve ardından tablo ismini yazıyoruz. Daha sonra parantez içerisinde sütun isimleri ve son olarak da alacakları değerleri yazarak sorguyu tamamlamış oluyoruz. Bu sorgu sonucunda tablonun son hali ise şu şekle dönüşmektedir.


REPLACE komutunun bir başka kullanımı da şu şekildedir:


Bu kullanımda da öncekinden farklı olarak INSERT komutunda da gördüğümüz "SET" ifadesini kullanarak ve bileşen adları ile alacakları değerleri eşleyerek veri eklemesi yapmış olduk. Burada farklı olarak içerisinde veri ekli olan bir id alanına veri eklemesi gerçekleştirdik ve sonuç olarak eski değerleri silip yeni değerleri eklemiş olduk. Tablonun veri eklenmeden önceki ve sonraki halleri ise şu şekildedir:


İlk resim tablonun veri eklenmeden önceki hali ve ikinci resim ise veri eklendikten sonraki halidir. Görüldüğü üzere 3. id değerine sahip verinin sadece "soyisim" alanında değişiklik meydana gelmiştir. REPLACE komutunun SELECT komutu ile beraber bir kullanımı daha mevcuttur. Fakat o kullanım, SELECT komutu anlatıldığında gösterilecektir. 

Sizde bu şekilde veritabanı tablolarına veri ekleyebilir ya da var olan değerleri güncelleyebilirsiniz. İyi çalışmalar.


Share:

0 yorum:

Yorum Gönder