PYTHON LİSTELER - 2

 Bir önceki bölümde listeler konusuna giriş yapmıştık. Bu bölümde ise listelerin özellikleri nelerdir, ne gibi kullanımları mevcuttur, bunları görerek listeler konusunu da tamamlamış olacağız.

LİSTELERİN ÖZELLİKLERİ

1. Liste elemanları indekslere sahiptir. Bu indeksler sıfırdan başlayarak ilerler. Aynı zamanda listenin tersinden başlayarak da indekslenebilirler. Bu durumda ise indeksler -1' den başlamaktadır.  


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde liste elemanlarını indeks kullanarak çağırdık ve sıfırıncı indekste "Python", -2. indekste ise "C++" elemanları yer aldığı için console ekranına bu elemanlar yazıldı.

2. Python' da boş liste oluşturmak ve ardından bu listeye elemanlar eklemek mümkündür. Aynı zamanda içerisinde eleman bulunan listelere de yeni elemanlar eklenebilmektedir. Yani yeni eleman ekleyebilmek için listenin boş olması şartı yoktur. Eklenen yeni elemanlar listenin sonundan eklenmektedir.


KOD ÇIKTISI:


Bu örneğimizde de boş bir liste oluşturduk ve daha sonra "append()" fonksiyonu ile listemize elemanlar ekledik. Program çıktısında da görüldüğü üzere listemiz öncesinde boş iken, daha sonra eklediğimiz elemanlarla içerisi doldurulmuştur.

3. Uzun bir listeye sahipsek ve bu listenin eleman sayısını öğrenmek istiyorsak bunun için "len()" fonksiyonunu kullanabiliriz ve kolaylıkla listenin eleman sayısına ulaşabiliriz.


KOD ÇIKTISI:


Az önce oluşturmuş olduğumuz listenin eleman sayısı program çıktısında da görüldüğü üzere len() fonksiyonu sayesinde 2 olarak console ekranına yazılmıştır.

4. Listelere eleman eklenebildiği gibi eleman da çıkarılabilmektedir. Yine bu çıkarma işlemi liste sonundan gerçekleştirilir.


KOD ÇIKTISI:


Append() komutu ile eleman eklediğimiz listeden örnekte de görüldüğü üzere "pop()" fonksiyonu ile eleman çıkardık ve son olarak listede bir adet elemanımız kaldı.

5. Listelerde son elemanı değil de istediğimiz elemanı çıkarmak istiyorsak bunun için "remove()" fonksiyonunu kullanırız.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde de görüldüğü üzere listenin ilk elemanını remove() fonksiyonu ile listeden çıkarmış olduk.

6. Liste elemanları içerisinde bir veriden kaç adet bulunduğunu öğrenebilmek için "count()" fonksiyonu kullanılmaktadır.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde count() fonksiyonu ile "su" elemanının listede kaç adet bulunduğunu öğrenmiş olduk.

7. Listelerde indeks kullanarak elemanlara erişebildiğimiz gibi, elemanlarla aratarak indekslere de erişebilmemiz mümkündür. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu, arattığımız elemanın listedeki ilk konumunu bize getirmesidir. Yani arattığımız eleman listede birden fazla kez bulunuyorsa o zaman listenin başından itibaren ulaşılan ilk indeksini bize sonuç olarak döndürür.


KOD ÇIKTISI:


"Index()" fonksiyonu ile "su" elemanını arattığımızda listede üç adet su elemanı olmasına rağmen sonuç olarak bize listedeki ilk konumu olan sıfırı sonuç olarak döndürdü.

8. Oluşturmuş olduğumuz bir listenin elemanlarının sırasını tersine çevirmekte mümkündür. Bunun için "reverse()" fonksiyonu kullanılır.


KOD ÇIKTISI:


Program çıktısında da görüldüğü üzere reverse() fonksiyonu sayesinde liste elemanları tersten sıralanmış oldular.

9. Listemiz sıralı değilse ve sıralamaya ihtiyaç duyuyorsak o zaman "sort()" veya "sorted()" fonksiyonlarını kullanabiliriz. Aralarındaki fark şudur; sorted() fonksiyonu kalıcı bir değişiklik yapmaz, fakat sort() kalıcı bir işlem gerçekleştirir.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde de görüldüğü üzere sorted() fonksiyonu kullanıldıktan sonra liste tekrar listelendiğinde herhangi bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Fakat sort() fonksiyonu ile sıralandığında liste elemanları eski sıralarına dönmemiş sıralı olarak gelmiştir.

10. Append() fonksiyonu ile listeye sondan eleman eklenebildiğini görmüştük. Eğer listeye istediğimiz yerden eleman eklemek istiyorsak bunun için "insert()" fonksiyonunu kullanmamız gerekmektedir.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde insert() fonksiyonu ile 1. indeks alanına maden suyu elemanını eklemiş olduk.

11. Birden fazla listeye sahipsek ve bu listeleri birleştirmemiz gerekiyorsa o zaman "extend()" fonksiyonunu kullanarak bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebiliriz.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde 2 adet listemiz mevcut ve ikinci listeyi birinci liste ile extend() fonksiyonu kullanarak birleştirmiş olduk.

12. Listeleri indeks numaralarını kullanarak çağırabildiğimizi görmüştük. Aynı yöntemle listenin istediğimiz bir parçasını da çağırmamız mümkündür. Bunun için "liste adı[parçanın başlangıç indeksi : bitiş indeksi]" yazımı kullanılmaktadır.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde 1' den 3' e kadar olan verileri almak istedik ve bize 1. ve 2. indeks numaralarına sahip veriler sonuç olarak geldi. 

13. Son olarak şunu da belirtelim ki liste içerisinde liste oluşturmak da mümkündür. Böyle listelere "iç içe listeler" denir. Şu şekilde oluşturulmaktadır.


KOD ÇIKTISI:


Görüldüğü üzere icecekler listesi içerisinde bir liste daha oluşturmuş olduk.

Python' da görüldüğü gibi listelerle birçok işlem gerçekleştirilebilmektedir. Sizde listelerinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeye ihtiyacınız varsa yukarıdaki fonksiyonları kullanarak rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder