C# DİZİLER - 2

 Bir önceki bölümde diziler konusuna giriş yapmış, diziler nedir, nasıl oluşturulur bunları görmüştük. Bu bölümde ise dizilerin özelliklerini göreceğiz ve diziler konusunu da tamamlamış olacağız.

DİZİLERİN ÖZELLİKLERİ

1. Dizi elemanları indekslere sahiptirler ve bu özellikleri sebebiyle indeks numaraları ile elemanlara ulaşmak mümkündür.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde "elemanlar" isminde bir dizi tanımladık ve ardından ekrana dizinin sıfırıncı indeksinde bulunan kalem elemanını console ekranına yazdırmış olduk.

2. Dizileri oluştururken içerisinde bulunacak elemanları ile beraber oluşturmak zorunda değiliz. Boş dizi oluşturup sonrasında da eleman ekleyebiliriz.


KOD ÇIKTISI:


Bu örnekte de "numaralar" isminde boş bir dizi oluşturup sonrasında indeks numaraları ile diziye elemanlar ekledik. Burada şunu belirtelim ki dizinin bütün elemanlarını aynı anda eklemek zorunda değilsiniz. Eğer eksik eleman eklerseniz C# geri kalan boş indeksleri sıfır olarak kendisi doldurmaktadır.

3. Dizi oluştururken şimdiye kadar yaptığımız gibi tek boyutlu diziler oluşturabileceğiniz gibi çok boyutlu diziler oluşturmanızda mümkündür.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde 2 boyutlu bir dizi oluşturduk ve bu dizinin "elemanlar[0,0]" indeksine sahip elemanını console ekranına yazdırdık.

4. Dizi elemanlarımızın sıralı bir şekilde dizide yer almasını istiyorsak bunun için "Sort" metodunu kullanabiliriz.


KOD ÇIKTISI:


Dizimizde sıfırıncı indekste 8 elemanı olmasına rağmen dizi elemanları sıralandığı için 1 elemanı sonuç olarak geldi.

5. Dizi elemanları sıralanabildiği gibi aynı zamanda indeks numaralarına göre tersine de çevrilebilmektedir. Bunun için "Reverse" metodu kullanılır.


KOD ÇIKTISI:


Dizinin son elemanı 6 idi, fakat reverse metodu ile diziyi indeks numaralarına göre tersine çevirdiğimiz için ilk eleman olarak karşımıza çıktı.

6. Diziden eleman silmek istediğimizde "Clear" metodunu kullanırız.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde elemanlar dizisinde 5. indeksten başlayarak 1 adet eleman silinmesini Clear metodu ile sağladık. Eleman silindiği için console ekranına 3 yazılması gerekirken artık o indeks silindiği için 0 yazılmış oldu.

7. Dizimizde yer alan elemanların hangi indeks numarasına sahip olduğunu öğrenmek istiyorsak bunun için "IndexOf" metodunu kullanabiliriz.


KOD ÇIKTISI:


Dizimizde 5 elemanı 7. indekste bulunduğu için sonuç olarak da console ekranında 7 sonucunu görmüş olduk.

8. Dizimizin eleman sayısını öğrenmek istiyorsak bunun için "Count" metodundan faydalanabiliriz.


KOD ÇIKTISI:


Count metodunu kullanarak dizimizin 9 elemana sahip olduğunu öğrenmiş olduk.

Dizilerle gerçekleştirilen başlıca işlemler bu şekildedir. Sizde ihtiyacınız olanları dizileriniz üzerinde örneklerde gösterildiği şekilde kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder