PHP DİZİLER - 2

 Bir önceki bölümde diziler konusuna giriş yapmış, dizilerin nasıl oluşturulduğunu görmüştük. Bu bölümde ise dizilerin özelliklerini görerek diziler konusunu da tamamlamış olacağız.

DİZİLERİN ÖZELLİKLERİ

1. Dizileri oluştururken her zaman içini doldurmak zorunda değiliz. Boş bir dizi oluşturup sonrasında da içerisine elemanlar ekleyebiliriz.


KOD ÇIKTISI:

Örneğimizde boş bir dizi oluşturduk ve ardından içerisine sırası ile 1, 10 ,100 elemanlarını atadık.

2. Dizi elemanlarını anahtar değer ilişkileri ile beraber görüntülemek istiyorsak bunun için "print_r" veya "var_dump" metotlarını kullanabiliriz


KOD ÇIKTISI:


Program çıktısında da görüldüğü üzere her iki komutta dizi hakkında detaylı bilgi sunmaktadır, fakat var_dump komutu daha fazla detaya yer vermektedir.

3. Oluşturduğumuz diziden herhangi bir elemanı silmek istediğimiz taktirde de "unset" komutunu kullanabiliriz.


KOD ÇIKTISI:

Dizimizden unset komutu ile sıfırıncı indeksteki veriyi silmiş olduk.

4. Diziden bir eleman silindiğinde az önceki örneğin çıktısında da görüldüğü üzere dizi indeksleri güncellenmeden dizide yer alırlar. Bu bir sorundur çünkü dizi indeksleri sıfırdan başlaması ve sıra ile gitmesi gerekmektedir. Bu sorunu çözmek için "array_values" komutu kullanılabilir.


KOD ÇIKTISI:


Program çıktılarını bir önceki örnek ile kıyasladığımızda "array_values" komutu sayesinde indekslerin güncellendiği görülmektedir.

5. Elinizde bir değişken var ve bunun dizi olup olmadığını merak ediyorsanız "is_array" komutunu kullanarak dizi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde de görüldüğü üzere "$sayilar" değişkeni bir dizi olduğu olduğu için if koşulunda "is_array" komutu "true" sonuç döndürdü ve sonuç olarak değişkenimizin bir dizi olduğunu öğrenmiş olduk.

6. Dizi elemanlarının hepsinden ziyade herhangi birine ulaşmak da mümkündür.


KOD ÇIKTISI:


Dizi elemanlarımızdan 1. indekse sahip olan 10 elemanına ulaşmış olduk.

7. Dizinin eleman sayısına ulaşmak istediğimizde ise "count" metodunu kullanabiliriz.


KOD ÇIKTISI:


8. Dizimizin elemanlarını sıralamamız gerektiğinde "sort" metodunu kullanarak bu işlemi gerçekleştirebiliriz.


KOD ÇIKTISI:


9. Dizimizi tersten sıralamak gerektiğinde de "rsort" metodunu kullanabiliriz.


KOD ÇIKTISI:


Dizilerde sık kullanılan metotlar ve yöntemler bu şekildedir. Sizde programlarınızda oluşturduğunuz diziler için bu işlemleri örneklerde gösterildiği şekilde kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder