YAZILIM (SOFTWARE) NEDİR, DONANIM (HARDWARE) NEDİR ?


Yazılım ve donanım, her gün elimizin altında olup birçok işimizi kolaylıkla halletmek için kullandığımız bilgisayarları meydana getiren iki temel unsurdur. Bu bölümde bu iki kavramın ne olduğunu örneklerle beraber inceleyeceğiz.

YAZILIM (SOFTWARE) NEDİR?

Elektronik aygıtların birbirleriyle haberleşmesini sağlayan veya bu aygıtların görevlerini ve kullanılabilirliklerini arttıran makine komutlarıdır. Bir başka deyişle elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını veya var olan bir problemi çözmesini sağlayan programlardır. Bilgisayar yazılım türleri üç ana grupta incelenebilir. Bunlar "1.Sistem yazılımları", "2. Uygulama yazılımları", "3. Çevirici yazılımlar"dır.

1.Sistem Yazılımları

İşletim sistemi, derleyiciler, çeşitli donatılar olarak da bilinen bilgisayardaki donanımları yöneten, çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımlardır. Adını sıklıkla duyduğumuz ve dünya üzerinde de çok fazla kullanıcıya sahip olan Windows işletim sistemini, sistem yazılımlarına örnek verebiliriz.

2. Uygulama Yazılımları

Bilgisayar kullanıcılarının belli başlı işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan programlardır. Bu programlar stok takip, bordro, kütüphane kayıtları tutan yazılımlar olabileceği gibi bilgisayarda müzik dilemek, resim yapmak gibi işlemleri gerçekleştirmemizi sağlayan yazılımlar da olabilirler.

3. Çevirici Yazılımlar

Programlama dilleri (Python, C#, PHP, Java, vb) kullanarak yazılan programları bilgisayarın anlayıp işleyebileceği makine diline çeviren yazılımlardır.



DONANIM (HARDWARE) NEDİR?

Donanım, genellikle yazılım tarafından kontrol edilen bilgisayarın elle tutulup gözle görülebilen bütün fiziksel parçalarına verilen isimdir. Monitör, klavye, fare, kasa, yazıcı, ses kartı, grafik kartı, hoparlör, mikrofon, kamera vs birer donanım elemanıdır. Bilgisayar donanımı da ikiye ayrılmaktadır. Bunlar: "1. Dış Donanım (Harici Donanım)", "2. İç Donanım (Dahili Donanım)" dır.

1.Dış Donanım (Harici Donanım)

Bilgisayarın kasası içinde bulunmayan, bilgisayardan bağımsız donanım parçalarıdır. Yazıcı, kamera, hoparlör, tarayıcı gibi elemanlar bu gruba girmektedir.

2. İç Donanım (Dahili Donanım)

Bilgisayarın kasası içerisinde yer alan donanım elemanlarına dahili donanım elemanları denir. Genellikle bir donanım elemanı başka bir donanım elemanının içerisine yerleştirilebiliyorsa ve o şekilde kullanılıyorsa bu gibi elemanlara dahili donanım elemanı denmektedir. İşlemci, anakart, RAM, sürücüler vs dahili donanımlara örnek verilebilir.



Yazılım ve donanım bilgisayar için vazgeçilmez parçalardır. Bilgisayar bu iki parçası sayesinde günümüzde gerçekleştirmek istediğimiz milyonlarca işlemi rahatlıkla bizim için gerçekleştirebilmektedir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder