PYTHON DOSYALAR

 Bir önceki bölümde Python' da listeler konusunu görmüş, listelerin çok sık kullanılan özellikleri ile örnekler gerçekleştirmiş ve konuyu bitirmiştik. Bu bölümde ise dosyalar konusu ile yeni bir konuya geçmiş olacağız.

Dosyalar verilerimizi kalıcı olarak saklamamızı sağlayan yapılardır. "open()" işlevi ile bir dosya açılır ve yapılacak işlemler belirlenir. Yazımı şu şekildir:

dosya değişkeni = open("dosya adı veya dosya dizini", "dosyaya erişme türü")

Bununla ilgili bir örnek vermeden önce dosyaya hangi türlerde erişim sağlayabiliyoruz bunları görelim.

r: Salt okuma kipi

w: Yazma kipi

a: Sonuna ekleme kipi

b: ikili(binary) kip

t: Salt metin kipi(ön tanımlı)

+: Dosya güncelleme kipi (hem okuma hem yazma)

Bu kiplerden en çok kullanılanları r, w ve a kipleridir. Şimdi bizde bir örnekle bu kiplerden birini kullanarak dosya oluşturalım.


Örneğimizde "yenidosya.txt" isimli bir dosyayı yazma kipi ile açmış olduk. Bu kiple bir dosyayı açtığımızda dosya içerisine bir şeyler yazabiliriz. Ve ayrıca şunu da yeri gelmişken belirtelim ki dosyalarda işlem gerçekleştirdikten sonra mutlaka dosyaları "close()" metodu ile kapatmamız gerekmektedir. Şimdi oluşturduğumuz dosyaya bir şeyler yazalım ve ardından dosyayı kapatma işlemini gerçekleştirelim.


KOD ÇIKTISI:


Gördüğünüz gibi oluşturduğumuz dosyaya "write()" komutu ile yazma işlemini gerçekleştirmiş olduk ve ardından close() metodu ile dosyayı kapatmış olduk.

"Peki dosyamızın içindeki verileri okumak istediğimizde ne yapacağız?" diye soracak olursanız bunu da hemen cevaplayalım. Dosyayı okuma modu ile açıp daha sonra içerisindeki verileri "read()", "readline()" veya "readlines()" metotlarından birini kullanarak okuma işlemini gerçekleştireceğiz. Bunu da bir örnek ile inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde "yenidosya.txt" isimli dosyamızı bu sefer "r" modu ile açıp ardından read() metodu ile içerisindeki verileri okumuş bulunmaktayız. Yukarıda bahsettiğimiz gibi okuma işlemi readline() ve readlines() metotları ile de gerçekleştirilebilmektedir. Aralarındaki fark ise şudur: read() komutu dosyanın tamamını okur ve bize karakter dizisi olarak sonuç getirir. Readline() komutu ise dosyayı satır satır okumamızı sağlar. Son olarak readlines() komutu ise tüm dosyayı okur, fakat sonuç olarak karakter dizisi değil liste döndürür. 

Son olarak yine çok kullanılan "a" kipi ile de bir örnek gerçekleştirelim ve dosyalar konusunu da tamamlamış olalım.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde dosyamızı bu sefer "a" kipi ile açmış olduk ve ardından write() metodu ile dosya sonundan başlayarak yazma işlemini gerçekleştirdik. Burada şunu belirtelim ki dosyayı w kipi ile açmış olsa idik daha önceden yazmış olduğumuz veriler silinir ve en baştan veri girişi gerçekleştirmiş olurduk. "w" kipi ile "a" kipi arasındaki fark budur. Yani bir dosyaya ilk defa veri giriş yapacaksak w modu ile açabiliriz, fakat içerisi dolu bir dosyaya veri girişi yapacaksak o zaman a modu ile açmamız gerekmektedir. Aksi taktirde önceden yazmış olduğumuz verileri kaybetmiş oluruz.

Python' da dosyalama işlemleri genel hatları ile bu şekildedir. Sizde çeşitli örneklerle bu bölümde gördüğünüz özellikleri ve diğer özellikleri oluşturacağınız dosyalar üzerinde deneyerek gözlemleyebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder