PYTHON LİSTELER - 1

 Bir önceki bölümde for döngüsünü görmüş ve döngüler konusunu da tamamlamıştık. Bu bölümde ise listeler konusuna giriş yapacağız ve çeşitli örneklerle listeler nasıl oluşturulur, nasıl kullanılır gibi sorulara cevaplar arayacağız.

Listeler, daha önce de görmüş olduğumuz integer, string, float gibi içerisinde veri barındırma özelliğine sahip bir veri tipidir. Diğer veri tiplerinden farklı olarak içerisinde birden fazla veriyi barındırabilme özelliğine sahiptir. Bu veri tipini günlük hayatta da birçok sebeple sıklıkla oluşturduğumuz listelere benzetebiliriz. Yapılacaklar listesi, alınacaklar listesi gibi günlük hayatta oluşturduğumuz bu listeleri Python programlama dilinde listeler veri tipi ile oluşturabiliriz. Bir örnek üzerinden bu veri tipi nasıl oluşturulur, bunu görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde meyveler isminde bir liste oluşturup içerisine de meyve isimlerini listeledik. Ardından print() komutu ile de console ekranına yazdırmış olduk. Örnekte de görüldüğü üzere listeler, liste isminden sonra eşittir ifadesi konularak ve daha sonra köşeli parantezler içerisinde virgülle liste elemanlarını sıralayarak oluşturulmaktadır.

Listeler içerisinde aynı türde veriler kullanma zorunluluğumuz bulunmamaktadır. Yukarıdaki örnekte stringlerden oluşan bir liste oluşturduk, fakat içerisinde hem string hem integer hem float veri barındıran listeler de oluşturmak mümkündür.


KOD ÇIKTISI:


Bu örneğimizde de içerisinde string, integer ve float veri barındıran bir liste oluşturmuş olduk. 

Bir önceki bölümde öğrendiğimiz for döngüsü sayesinde liste içerisindeki elemanlara sırası ile ulaşmamız da mümkündür. Bu durumu da bir örnek ile inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


İlk örneğimizde oluşturduğumuz meyveler listesinin elemanlarını for döngüsü kullanarak console ekranına yazdırdık. Bunun için meyve isminde bir değişken oluşturduk ve in komutu ile meyveler listesinin elemanlarını meyve değişkenine sırası ile aldık. Daha sonra döngü içerisinde de aldığımız liste elemanlarını print() komutu ile console ekranına yazdırmış olduk.

Bu bölümde listenin ne olduğu, nasıl oluşturulduğu ve elemanlarına nasıl ulaşıldığını görmüş olduk. Bir sonraki bölümde de listelerin özelliklerinden bahsedip listeler konusunu da tamamlamış olacağız. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder