PYTHON FOR DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde while döngüsü konusunu görerek döngüler konusuna giriş yapmıştık. Bu bölümde de döngüler konusuna for döngüsü ile devam edeceğiz ve döngüler konusunu da bitirmiş olacağız.

Döngüler, önceki bölümde de bahsettiğimiz gibi birden fazla kez tekrar ettirmek istediğimiz işlemleri daha az kod satırında daha pratik bir şekilde gerçekleştirmemizi sağlayan kod bloklarıdır. For döngüsü de bu mantıkta çalışan bir diğer döngü çeşididir. Yazım şekli olarak while' dan farklılık gösterse de yaptığı iş while ile aynıdır. Fakat yine de aralarında minik farklılıklar bulunmaktadır. Şimdi for döngüsünün nasıl yazıldığını bir örnekle inceleyelim ve ardından aralarındaki ufak farklılıklardan bahsedelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneği anlatmaya geçmeden önce, örnek içerisinde bulunan range() fonksiyonundan biraz bahsedelim. "Range fonksiyonu", belirtilen aralıkta bulunan sayıları göstermek için kullanılan bir fonksiyondur. "range(başlangıç değeri, bitiş değeri, artış miktarı)" şeklinde bir yazımı bulunmaktadır. Fakat sayılar birer birer artacaksa artış miktarı belirtmenize gerek yoktur. Ayrıca şunu da belirtelim ki  başlangıç değerine oluşturduğu sayılar içerisinde yer verirken, bitiş değerini hariç tutar. Mesela örneğimizde range(1,11) yazdık ve bize 1 dahil olmak üzere 10' a kadar sayılar oluşturdu. Yani bitiş değeri olan 11 sayısını oluşturduğu sayılara dahil etmedi. Sizde sayılarınızı bu fonksiyon yardımıyla üretirken, bu duruma dikkat etmeniz gerekmektedir. Şimdi örneğimizi incelemeye geçebiliriz.

Örneğimizde 1' den 10' a kadar olan sayıları sıra ile ekrana yazdırıyoruz.  Bunun içn for döngüsü içerisinde "sayi" isminde bir değişken oluşturduk ve range() fonksiyonunu kullanarak 1' den 10' a kadar sayıları ürettik, "in" komutu ile de ürettiğimiz sayıları sıra ile sayi değişkeni içerisine almış olduk. Son olarak da print fonksiyonu yardımıyla sayi değişkeninin döngü her tekrarlandığında aldığı sayı değerlerini sıra ile erkana yazdırmış olduk. Yani döngümüz range fonksiyonunun ürettiği sayı miktarı kadar dönmüş ve işlemler bu sayı kadar tekrar etmiş oldu.

For döngüsü ile while döngüsünü kıyaslamak gerekirse aralarındaki en büyük fark, while döngüsü ile gerçekleştirdiğimiz işlemleri for döngüsü ile daha pratik, kolay ve daha az işlem adımında gerçekleştirebilmemizdir. Ayrıca bazı durumlar için for döngüsü bize daha fazla kolaylık sağlamaktadır. Yine de while döngüsünün de kullanılmasının daha avantajlı olduğu durumlar da vardır. Fakat for döngüsü while döngüsüne göre biraz daha yeteneklidir ve bu sebeple de daha çok tercih edilmektedir diyebiliriz.

For döngüsünü daha iyi anlayabilmek için bir örnek daha yapalım.


KOD ÇIKTISI:


Bu örneğimizde de sayılar yerine bir karakter dizisi üzerinde işlemler gerçekleştirmiş olduk. Oluşturduğumuz bir değişken içerisinde tutulan ifadenin her bir karakterini for döngüsü yardımıyla sırasıyla "i" değişkenine atadık ve sonra console ekranına yazdırdık. Buraya sadece bir kelime değil, cümle ve hatta bir metin de yazıp içerisindeki değerleri sırası ile rahatlıkla alabilirsiniz. Ayrıca şunu da belirtelim ki döngüler içerisinde koşul ifadelerimiz olan if - elif - else komutlarını da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

For döngüsü programlamada en sık kullanılan yapılardan bir tanesidir. Sizde bu yapıyı kullanarak birçok işlemi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder