ENIAC NEDİR ?

ENIAC, İngilizce açılımı ile "Electronic Numerical Integrator And Computer" Türkçesi ile "Elektronik Sayısal Entegreli Hesaplayıcı", elektrikle çalışan ve elektronik işleme kapasitesi olan ilk bilgisayardır. Bu bölümde bu bilgisayar ne zaman geliştirilmiş, hangi amaçla geliştirilmiş, özellikleri nelerdir, bu gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

ENIAC, 1941 yılında ABD' de Pennsylvania Üniversitesi' ne ait bir elektrik mühendisliği okulu olan Moore School of Electrical Engineering' de geliştirilmiştir. Bilgisayarın geliştirilme amacı, II. Dünya Savaşı' nda uzun menzilli, daha az hata ile daha çok isabet sağlayabilen top ve füze hesaplamalarında kullanılmasıydı. Boyut ve ağırlık açısından incelendiğinde ise yaklaşık 30 ton ağırlığında ve 167 m²' lik bir alanı kaplayan devasa bir bilgisayardı. Bu bilgisayar John Mauchly ve Presper Eckert tarafından 4 yılda geliştirilmiş ve maliyeti yaklaşık 500.000 dolar tutmuştur.


ENIAC' ın üretiminde 10 bin kapasitör, 70 bin direnç, 1500 röle, 18 bin vakum tüpü, 6 bin manuel anahtar ve 7 bin 200 kristal diyot kullanılmıştı. Yaklaşık 5 milyon birleşim noktası bulunmaktaydı. Saatte 150 KW elektrik tüketmekteydi ve bu bilgisayarı 6 kadın operatör programlamaktaydı.

ENIAC savaş sonrasında atom enerjisi hesaplamalarında, hava tahminlerinde, kozmik ışın çalışmalarında ve daha birçok konuda kullanılmaya devam etmiştir. ENIAC 8 yıl boyunca çalışmış ve sonrasında kendisinden esinlenerek geliştirilmiş EDVAC ve ORDVAC isimli bilgisayarlara görevini devretmiştir. Günümüzdeki bilgisayarların temelini oluşturan bu bilgisayar şu an, Washington' daki Amerikan Ulusal Müzesinde sergilenmektedir.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder