PHP WHİLE VE DO - WHİLE DÖNGÜLERİ

 Bir önceki bölümde "Switch - Case Koşul İfadesi" konusunu görmüş ve böylelikle PHP' de koşul oluşturmak için kullanılan iki yöntemi de (if - elseif - else ve switch - case) öğrenmiş olduk. Bu bölüm itibari ile artık PHP' de döngü nasıl oluşturulur, bunu göreceğiz. Koşul oluşturmak için birden fazla yöntemimiz olduğu gibi döngü oluşturmak için de birden fazla yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden ilk olarak, başlıktan da anlayacağınız üzere "while ve do - while döngü yapılarını" göreceğiz.

Döngüler, program içerisinde birden fazla kez tekrar etmesi gereken işlemleri tekrar ettirmek için kullanılırlar. Örneğin bir sınıftaki öğrencilerin isimlerini alt alta yazdırmak için sürekli alt alta echo komutları ile öğrenci isimlerini yazdırmak zorunda kalırız. Fakat döngü kullanarak, bütün öğrencilerin isimlerinin yazılı olduğu bir diziyi(dizi konusu ileride anlatılacaktır) sırası ile tarayarak bütün öğrenci isimlerini döngü içerisine yazdığımız tek bir echo komutu ile ekrana yazdırabiliriz. Döngü kullanımı, bu açıdan hem çok fazla kod satırında yapacağımız işlemleri daha az kod satırı ile gerçekleştirmemizi sağlarlar hem de programın daha karmaşık bir hal almasını önlerler. Şimdi bir örnekle while döngüsü nasıl oluşturuluyor bunu görelim ve sonrasında da çalışma mantığını anlamaya çalışalım.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde 1' den 10' a kadar sayıları sırası ile ekrana yazdırmak istiyoruz. Bunun için öncelikle bir değişken oluşturup içerisine döngümüzün başlangıç değerini veriyoruz. Ardından while döngüsünü oluşturup döngünün bitiş değerini ve kod bloğu içerisinde de hangi işlemlerin gerçekleşeceğini yazıyoruz. Ayrıca yine while döngü bloğu içerisinde döngü başlangıç değeri için oluşturduğumuz değişkenin artış değerini "$sayi ++;" şeklinde belirtiyoruz ki $sayi değişkeni sırası ile birer birer artsın ve döngümüz meydana gelmiş olsun.

Bu işlemleri örneğimizdeki gibi sadece while kullanarak oluşturabileceğimiz gibi aynı zamanda do - while döngü yapısını kullanarak da gerçekleştirebiliriz. Bir örnekte bu kullanımı da görelim.


KOD ÇIKTISI:


Aynı işlemleri bu sefer do - while döngü yapısını kullanarak gerçekleştirdik. Yine öncelikle başlangıç değerini belirttiğimiz bir değişken ile kodumuza başladık. Sonra, do kod bloğu içerisinde yapılacak işlemleri ve artış değerini yazdık. Son olarak da while ile bitiş değerini belirterek işlemlerimizi tamamlamış olduk. 

Siz de programlarınızda birden fazla kez tekrar ettirmek istediğiniz işlemler için  bu döngü yapılarını kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder