PYTHON' DA WHİLE DÖNGÜSÜ

 Bir önceki bölümde Python' da koşul ifadeleri konusunu iki bölüm halinde detaylıca incelemiştik. Bu bölümde ufaktan döngüler konusuna "while döngüsü" ile giriş yapacağız. İlerleyen bölümlerde de diğer döngü türlerini görerek döngüler konusunu da tamamlamış olacağız. 

Programlamada bir işlemi birden fazla kez tekrar etmek istediğimiz durumlarda döngüler kullanılmaktadır. Döngüler, tekrar etmek istediğimiz işlemi sürekli yazma derdinden bizleri kurtarırlar. Satırlarca tutacak olan işlem adımlarını çok daha kısa bir şekilde yazmamıza olanak tanırlar. While döngüsü ve diğer döngü türleri bu bakımdan programlama açısından önemli yer tutarlar. Şimdi while döngüsünün kullanıldığı bir örnek ile while döngüsünün yazımını ve çalışma mantığını görelim.


KOD ÇIKTISI:


Örneğimizde "sayac" isminde bir değişken oluşturduk ve sıfır değerini verdik. Bu değişken, while döngümüzde birer birer döngüdeki koşula kadar artırılacak ve sayac değişkeni while döngüsünde işlemlerin belirtilen sayı kadar tekrar etmesini bu şekilde sağlayacaktır. Çünkü while döngüsü yapısı gereği, içinde oluşturulan koşul sağlanana kadar çalışmaktadır. "sayac" değişkeni de örneğimizde 10 değerini alana kadar, döngü koşulunu sağladığı için, döngü 10 defa tekrar edecektir. 

Yani kısacası, sayac değişkeni ile "döngünün başlangıç değeri", while döngüsündeki koşulda ise "bitiş değeri" belirtilmektedir. Döngü içerisindeki "sayac += 1" ifadesi ise döngüdeki değerin birer birer artacağını belirtmektedir. Eğer biz bu değeri "sayac += 2" yapmış olsa idik, o zaman sayac değişkeni her işlem adımında ikişer ikişer artacağı için döngümüz, 10 defa tekrar etmek yerine 5 defa tekrar etmiş olacaktı. Çünkü döngü 5 defa kendisini tekrar ettiğinde artık sayac değişkeni 10' dan büyük olacağı için döngü koşulunu sağlamayacaktı.

While döngüsünün sadece karşılaştırma ifadeleri ile kullanımı yoktur. Kullanıcının istediği kadar çalışması da sağlanabilmektedir. Bununla ilgili bir örnek daha inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:


Bu örneğimizde de while döngüsü ve ayrıca while döngüsü içerisinde if - else koşul ifadelerini kullandık. Bu sefer dikkat ettiyseniz while döngüsü içerisinde bir koşul belirtmektense bir kontrol gerçekleştirdik. Ve bu sayede döngünün bitişini kullanıcının isteğine bırakmış olduk. Döngü, belli bir sayıda tekrar etmektense kullanıcı çıkış emrini verene kadar devam edecektir. Örneğimizde kullanıcı çıkış emri verene kadar, girdiği sayıların karesini alan bir program yazmış olduk.

Ayrıca son bir şeyden daha bahsedelim ve while döngüsünü burada noktalayalım. While döngüsü her zaman tek başına kullanılmamaktadır. While döngüsü ile beraber koşul ifadelerinde gördüğümüz else ifadesi de kullanılabilmektedir. Else koşul ifadesi yine if ile beraber kullanımındaki gibi bir kullanım sergilemektedir. While döngüsü sağlanmadığı durumlarda kullanıcıya bir çıktı vermek gerekiyorsa while ile beraber else ifadesi kullanılması gerekmektedir. Bir örnekle bu durumu da inceleyelim.


KOD ÇIKTISI:



Bu örneğimizde de basit bir oyun yapmış olduk. Kullanıcıya üç hak tanıyarak istenilen sayıyı tahmin etmesini istedik. Eğer kullanıcı üç hakkında da bilemezse "Malesef bilemediniz." yazısını else kod bloğunu kullanarak ekrana yazdırmış olduk Kullanıcı üç hak içerisinde bilirse de "Tebrikler doğru tahmin ettiniz." sonucunu console ekranında yazdırdık. Bu örnekte kullandığımız "break" ifadesi döngüyü kırmayı sağlamaktadır. Yani istenen koşul sağlandıysa ve kod bloğu çalıştıysa, kod bloğu bittiğinde döngüyü sonlandırmaktadır.

Bu bölümde de while döngüsü ile döngülere giriş yapmış olduk. Sizde yukarıdaki örnekteki gibi farklı oyunlar yazarak while döngüsü ve diğer öğrendiğiniz yapıları tekrar edip pekiştirebilirsiniz. İyi çalışmalar.

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder